September 10, 2009

Demam Exam Sudah Bermula

Salam buat semua. Tiada apa yg nak dituturkan kali ini, cuma ingin memberikan sedikit info berkaitan dengan tarikh2 penting buat semua student2 yg akan mengambil peperiksaan besar pada tahun ini. Erm, bila tengok student2 nak ambil exam2 penting ni, ana terasa macam nak pusing balik masa ke belakang, sebab nak ambil semula semua exam yg ada ni..huhu. Itulah orang kata, sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian xde gunanya.

Ana bersyukur dengan segala result yg ana dapat dari exam2 ni, tapi rasanya boleh dapat yg lagi bagus..huhu, bolehlah sambung belajar kat luar. Hehehe, ana punya impian sebenarnya nak belajar di negara orang, xkira la dekat mana pun, janji oversea..tapi yg utamanya nak gi ardul kinanah...bumi para anbiya'...hehehe...Mungkin sebab tengok kawan2 boleh pergi sana. Bukan ke orang kata, jauh perjalanan, luaslah permandangan. Allah pun dalam banyak kalamNya dalam al-Quran menyebut agar kita berjalan ke pelbagai tempat untuk belajar, mengambil pengajaran dari sejarah yg ditinggalkan agar kita tidak jadi seperti mereka. Apapun, itu semua dah berlalu, ana pun dah ditakdirkan belajar hanya dalam Malaysia, terima saja seadanya. Tak tahulah apa takdir yg akan datang, sebab impian ana x berhenti setakat ini, masih berkobar2 dan x putus asa lagi..kalau boleh sambung belajar, nak jugak pergi luar. Moga2 tercapai hasrat ni. :)

Study rajin2...strive for success!!!

Baiklah, untuk pengetahuan semua, tarikh peperiksaan awam dijangka tidak akan mengalami sebarang perubahan walaupun negara masih diselubungi oleh wabak influenza A H1N1. Kementerian Pelajaran akan memastikan calon peperiksaan yang dimasukkan ke hospital atau dikuarantin akan diaturkan supaya mereka juga boleh menduduki peperiksaan tersebut. Berikut adalah tarikh peperiksaan UPSR, PMR, SPM, STAM dan STPM yang akan dijalankan pada tahun ini;

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR)
8 – 10 September 2009

Penilaian Menengah Rendah (PMR)
7 – 9 Oktober 2009
12 – 13 Oktober 2009

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
20 – 22 Oktober 2009 - Amali
26 – 27 Oktober 2009 - Amali
23 – 24 Jun 2009 - Ulangan
19 November – 16 Disember 2009 - Ujian Bertulis

Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)
13 – 24 Julai 2009 - Ujian Lisan
19 – 21 Oktober 2009 - Ujian Bertulis

Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM)
15 – 17 September 2009 - Ujian Lisan
28 – 30 September 2009 - Ujian Lisan
18 November – 10 Disember 2009 - Ujian Bertulis

No comments: