September 23, 2009

Penatnya...perancanganku VS perancanganNya..

Salam eidulfitri buat semua. Beberapa hari ni memang sibuk, jalan sakan. Ana balik raya dari Perlis hari Sabtu lepas, naik bas jam 6.30 petang, utama ekspress, dalam bas ni jugak la dapat tahu raya bila, huhu..sedih, cewah..ye la, pagi raya baru sampai Pahang, so kira macam dagang perantau jugak lah...hehehe. Erm, apapun best la jugak jadi macam ni, sebab bukan semua orang leh merasa, yang tertentu je dapat peluang ni :) Bas ni memang ekspress jugak la, laju bagai lipas kudung...erm..xpela, nama pun dah ekspress, tambah pulak ni bas baru, xde masalah lah nak pecut laju. Then, malam tu pun, jalan x sibuk sangat, mungkin orang ramai dah balik raya awal sebab memang dah jangka raya jatuh hari Ahad. So, Alhamdulillah la dengan semua keadaan2 tu, ana dapat sampai Temerloh jam 2 pagi. Terus balik rumah tok, terkejut jugak sebab x balik rumah sendiri. Xpelah, nak buat macam mana lagi, semuanya Allah dah atur, ikut je la.

1st Raya :
- pagi raya di rumah tok sebelah arwah mak, solat 'eidulfitri kat sana
- sesi bergambar n bermaafan di rumah tok jugak
- jalan2 raya kat area situ, 2-3 buah rumah je, sebab petang ada program lain pulak...(ana baru dapat tahu je..huhu)
- ni lah programnya, balik Perak..rumah arwah tok sebelah ayah. Kalau tahu awal2, ana x balik Pahang, terus ke sana je, Bagan Serai. Lebih kurang jam 2 petang, lepas Zohor bertolak, highway time ni memang busy, x mcm semalam. Orang pergi beraya lah ni. Sampai rumah arwah tok lebih kurang jam 10 malam.
- salam mak teh, pak chik, mak chik, anak2 saudara, kemas2 sikit then tidur. (penatnye, baru semalam duduk dalam bas lebih kurang 8 jam, pastu duk dalam kereta pulak 8 jam lagi, sakitnye badan...huhuhu)

2nd Raya :
- sarapan pagi, lebih kurang jam 9.30 pagi, bersiap tuk pergi ziarah kubur arwah tok, buat tahlil ringkas. (arwah tok meninggal 3 Julai 2009, arwah mak meninggal 5 Julai 2009...sekejap je Allah nak ambil nyawa yang sememangnya menjadi hak mutlakNya...sedih :( al-Fatihah...)
- then bertolak ke Jawi, Seberang Prai Selatan, raya di rumah mak su sampai petang.
- jam 6.30 lebih kurang, sampai semula di rumah arwah tok. Mandi2, solat, then sesi bersembang sebab lama x jumpa.
- 11 lebih, tidur.

3rd Raya :
- bukan dalam perancangan jugak, pagi ni abah suruh semua bersiap sebab nak balik Pahang dah..erm, ana ikut je lah.
- bersiap punya bersiap, jam 12 tengahari juga bertolak..Jalan beraya di rumah tok lang @ bapa saudara arwah mak, dapat duit raya rm10..hehehe..x sangka tapi rezeki jangan ditolak :)
- then, sampai masa untuk perjalanan ke Pahang, erm..ana punya mood kadang2 x ok sangat time ni, ye lah dengan panasnya, sesaknya...nak berhenti solat kat r&r pun susah, last sekali masuk je lah r&r Tapah walaupun kat situ pun sesak... sabar je lah.




sedikit gambaran sekitar di r&r Tapah

S
ampai rumah jam 7.30 malam. Alhamdulillah akhirnya selamat sampai menjejak kaki ke rumahku..raya ketiga ana baru di rumah..huhu.

4th Raya :

- tak tahu nak buat apa..so online je lah, then tengok tv.
- teringin nak jalan raya rumah kawan2 lama, tapi badan rasa letih lagi..huhu
- akhirnya ana berjalan beraya jugak, itu pun sebab ada kawan2 masa sekolah rendah dulu datang rumah, baru je tadi, lepas Isya'...then dorg ajak berjalan. Ikut je lah...time ni je lah dapat jumpa kawan2 lama. Pergi rumah Fadhli, Fuad, Din. 3 rumah je malam ni, sebab xnak ganggu orang time malam2 ni.
- balik rumah jam 11.30 malam
- tulis posting ni jam 11.45 malam, dapat disempurnakan jam 12.55 malam.


Balik ni, bukan boleh beraya sakan pun sebab ada 5 tugasan yang kena submit. Pening kepala. Kerja oh kerja...erm, hidup kenalah susah dulu, baru dapat manisnya.




ni lah 5 tugasan yang kena submit lepas raya ni..huhu

Mujurlah dapat tulis posting ni, sebab ingatkan nak buat semalam, lepas sampai rumah ni, tapi disebabkan terlalu penat dengan perjalanan yang jauh, terpaksalah ana lupakan dulu cerita raya ana tahun ini. Alhamdulillah, sekarang sudah dapat dipublishkan..hehehe.

No comments: