October 05, 2009

Berubah???

Salam 'alaykum..
Kembali lagi untuk memeriahkan blog ni. Ana terasa amat tertekan minggu lepas, satu minggu yang amat teruk dan menyeksakan, sebab tu xde perkara baru yang sempat untuk dikongsikan, walaupun ana merasakan minggu lepaslah banyak perkara yang berlaku..sebabnya terlalu banyak kerja aka assignment kena submit. Diakui, memang salah ana sebab melengah-lengahkan kerja yang ada...(serves u right..hahaha + raya sakan). Tapi inilah sikap ana yang susah untuk ubah buat waktu sekarang. Bagi ana, kerja yang dapat menjadi begitu susah untuk disiapkan, tapi bila sudah sampai due date nya, semua kerja boleh buat. Bukan tak tahu nak buat sebenarnya, tapi disebabkan tiada satu pemula yang memaksa ana untuk membuat kerja. Ana ni, lau ada satu situasi yang amat memaksa, baru semua kerja boleh jalan. Bak kata orang, nak kena ketuk dulu, baru jalan...macam tukul dan paku, hahaha. Apapun, ana cuba untuk berubah. Kadang-kadang ana terasa analah orang @ manusia yang disebutkan oleh Allah sebagai golongan yang rugi, sebabnya tidak memanfaatkan masa yang ada dengan sebaiknya. Wal 'asr...innal insaana lafi khusr...ya tuhan, sedihnya jadi macam ni ( tapi masih x berubah..huhu ). Erm, take time lah tuk shift my paradigm.
Kelakar juga bila fikir kejadian ni. Kisahnya begini, minggu lepas kena hantar 3 task, due datenya semua hari Jumaat ( banyak kali dah extend..huhu ), ana pulak, hari Rabu, semua task tu baru 4-5 helai page je, bayangkanlah. Hari Rabu tu jugak ana dengan gatalnya tanpa rasa bersalah ikut team Nasheed Shoutul Murabbi pergi IPGM KSAH, ada pertandingan nasyid antara IPGM zon utara. So, hari tu pun burn je lah, xde satu huruf pun yang ditaip..haha. Kesannya, esok hari barulah bertungkus-lemas (betul x) buat semua, dari pagi Khamis tu sampai jam 5 pagi hari Jumaat, then lelap mata dalam 30 minit. Lepas tu solat subuh, sambung balik kerja tu. Alhamdulillah, siap sepenuhnya jam 3.25 petang. (walaupun petang Jumaat tu ana terpaksa tolak 2 undangan..ceewah..undangan tuk ke UUM (kes nasheed jugak), lagi satu undangan tuk pergi Yan, rumah keluarga angkat). Mujurlah ana x pergi, kalau tidak, confirm tak siap lagi tugasan2 tu. Sekarang ni, ana tengah terseksa sakit mata + bengkak sebab tidur tak cukup, start petang Jumaat tu sampailah sekarang ni...huahuahua. Sabar je la, berani buat, berani tanggung lah. Mujurlah sekarang ni dah ada tanda2 tuk sembuh, Alhamdulillah.

Inilah hasil kerja ana

Lagi gambar...

So, perubahan?? Tak tahulah, nak berubah perlukan azam yang betul2 kuat. Ana pulak macam hangat2 tahi ayam je. Ada mood buat kerja, semua perkara nak buat, bila takde mood, paham2 je lah ye. So, pengajarannya janganlah jadi seperti diri ana, kerana anda juga yang akan merana akhirnya...huhu. Shift your paradigm!!


Lihatlah dunia, hasil kerja ana..huhu. Luar nampak menarik, dalam macam mana?? Hasil kerja satu hari, x setanding dengan hasil kerja sebulan :(

No comments: