December 31, 2009

Boringnyer...

Salam pembuka bicara buat semua. 


Boring, tu lah perkataan yg boleh menggambarkan feeling ana buat masa sekarang nie. Tak tau nak buat ape. Hari ni sama macam semalam, semalam sama macam semalam semalam, semalam semalam sama macam semalam semalam semalam..haha, jgn fenin ye..paham2 sndiri je la. Dari tadi duk syok membuang masa baca blog2 yg mcm bes (hakikatnye, memang best..haha..) Memang hakikat yg ana x leh nafikan, bila dapat baca blog2 best ni, rasa cam dapat inspiration je tuk nak update blog, kalau x, mahunya x bersawang blog ni ana tinggalkan..(haha..tu pun kalau blh bersawang la..). Tapi ana insha Allah x akan biarkan perkara itu terjadi di blog ini..tidak sekali2 (seyes ana cakap...hehe). 


Erm, semenjak dua menjak ni, ana serabut gak kepala, bukan pikir masalah negara pun, tp pikir hal2 berkaitan la, mcm cuti dh nk abes, kelas dh nk start, result bila nk kuar, balik naik bas sani ekspress (sani ekspress/3hb Jan 2010/Klang ke Kangar/kul 9 pagi - bunyi lebih kurang sama je kan dengan yg kita dgr dlm brita tu, bila pikir smula, xde ape lah, sbb yakin hidup mati ketentuan tuhan, tapi ada la sikit2 rasa ke'cuak'an itu di dalam hati ini..). Dalam kepala ni jugak, hari ni nk masak ape pulak eh, (tiba je masuk topik masak..haha..). Bukannye ape, dh lebih kurang 4-5 hari analah chef tuk family ini, sbb adapun org yg bertanggungjawab memasak itu telahpun melarikan dirinya ke kawasan yang namanya itu Nilai, NS..(adik ana la, dh start sem baru dia kt USIM nun..). Terpaksa pulak berharap kepada kakakku yg seorang ini, tapi, tidak jugak jawapannya, alasan yg diberi ialah x boleh nk bau minyak masak coz fenin kepala nak bau minyak masak, org pregnant la katakan.. Erm, ok lah, alasan yg bolehlah diterima dengan hati terbuka yg x berapa terbuka ni..hehe. Maka dengan itu, secara tidak rasminya, ana lah yg di isytihar tuk mnjadi chef handalan di rumah ini..hahaha..ntah ape2 je kan.


So, bermulalah tugas bidan terjun ni. Memang, ini lah 1st time dlm hidup ana try tuk memasak (lainlah kalau masak megi ke, nasik ke, air ke..). Sampai hari ni, dah 4-5 kali ana wat menu yg kadang2 ok, kadang2 kureng la (xde la sampai ko k..). Ikan masak pedas, ikan masak sambal, ikan masak kari mamak, ikan masak kicap, sambal bilis goreng (nyum2..yg ni sodap..)...donut pun ana torai buat..haha (x sengaja nk wat pun, buat sebab teringin nk mkn, mula2 wat kira mcm ok la, ada yg lembut n maveles, ada yg x leh nk bntuk shape dia coz lembik sgt, ada yg hitam mcm salut ngan chocolate, ade yg besar ala2 dunkins donut..haha, then esok tu try lg skali, ni sbb yg pregnant tu ngidam nak donut lak...at the end, 2nd trial ni lgsg x jd, keras cam batu je..haha). Pening kepala jugak kan bila pikir2, ye lah, bukannye senang nk memasak ni, start dari nk pilih menu apa yg nk masak sampai la nk cari bhn2 dia..adoii..timbul la jugak rasa kesian kat perempuan2 a.k.a. mak cik2, akak2, bibik2..yg kena memasak..huhu..sabo je la ye. Esok pulak, xtau dah nk masak ape pulak, sebab ana berani try masak yg ade kaitan dengan ikan je..ayam, daging, sotong, udang dan seangkatan dengannya..x berani nk cuba lg..


Apapun, kiranya 80% menjadi la masakan ana ni..tq la sebab ade lappy ni dengan streamyx kt umah, leh la google mana2 site yg patot tuk keje memasak ni. Dalam pukul 8 pagi dah mula google, then kul 12 baru mula masak..lama x masa ana tuk mencari menu yg sesuai (sesuai?? haha..layan je la..). 


Ape lg yg ana duk pikir ialah tentang Liverpool FC..haha, ntah ape2 kan. Tapi nak wat cmne, dh minat la katakan, x peduli dah ape org lain nk cakap. Ana bukanlah pndai sgt main bola, bukan jugak kipas susah mati (paham x...erm, diehard fan la..)  bola ni, tp xtau knp minat kt FC yg ni. Takdirku bersama Liverpool kot..haha. Tgh pikir, knp la musim ni mcm lembap je tuk Liverpool. Skrg je pun kt BPL baru duk no. 7. Tapi xpe, perjalanan masih jauh..go Liverpool go..you'll never walk alone..cheewahhh!!!


Jugak dalam pikiran ana, cmne la nak selalu meng'update' blog ni, bukan ape, jeles tengok org lain boleh update blog dorg tiap2 hari, kdg2 dlm sehari, ade pulak 3-4 entry baru. Dasat tul otak dorg kan..huhu. Ana selalunye blog walking je kt blog2 yg ana kira best la..and mcm ana cakap td, blog2 yg best ni lah yg timbulkan bnyk inspirasi tuk ana meng'update' blog sendiri. Tapi bila dah click 'new post', langsung idea nk menulis hilang..watpe la jd gini..huhu. Sebab tu lah traffic kt blog ni pun x sehebat blog yg lain. Tapi xpe, ana bukan jenis yg cepat putus asa...bak kata Maher Zain 'don't despair and never lose hope', so, i'll try 4 my best. Insha Allah, lepas ni ana akan lebih rajin tuk stdy tntg blog ni tuk jd blogger terhebat suatu hari nnt..hahaha...cambes je cita2 tu..


Ok la, sampai sini je cerita mengarut ana malam ni, disebabkan boring, ana menulis..tq jugak kat blog yg bg inspirasi tuk ana terus menulis..maribinablog, ben ashaari (best citer hidup dia..inspirasi tuk diet jugak..hehe), melromeo...dan bnyk lg..xkan la nak list semua kat sini..x mampu ana menge'list'kannya..wakaka. 


Mata pun dah ngantuk..untuk itu, selamat malam, good night, buenas noches, lailah sa'idah..masa'ul khair..Wassalamu'alaykum.





4 comments:

zella said...

jgn boring2...
bee happy ok!
=)

missiesya said...

hehe..gd luck masak k..jgn jdi mcm iesya..hehe.masak aym msk kicap jdi aym rempah
hehe

missiesya said...

hehe..gd luck masak k..jgn jdi mcm iesya..hehe.masak aym msk kicap jdi aym rempah
hehe

Mi vida said...

@ zella : ok..tp boring pun satu anugerah..so, hargailah ia..haha

@ missiesya : thnx k..erm..xpe la, sama la kita, 1st time masak..xkan nk terus sodap cam chef wan..haha..lama2 nnt ok la tu..chaiyuk2x k..