November 09, 2010

Berehat Sebentar Bersama...

Salam 'alaykum..

Di kesempatan ini, aku nak berehat kejap.

Yang penting 1st paperku berlangsung dengan penuh gemilang dan ada jugak temberang2 kosong dicoretkan bersama, sekadar memenuhkan skrip jawapan agaknya. Always like that, dari dulu lagi, upsr ke, pmr ke, sma ke, spm ke, semuanya sama...itu sebab aku tak suka study banyak2.

Tak perlu salahkan siapa2, mungkin diri sendiri yang punya pasal..

Aku sentiasa menunggu kalau2 ada yang akan buat open-book exam kat sini..tapi itu khayalan saja..

Yang penting aku kena berehat sebentar bersama buku2 (ade ke buku??). Study hard tengah berjalan, no more study smart..nak wat gane, itu pilihan yang di sukai ramai..haha.

Perlu study lagi untuk esok, 10 & 15 Nov.. tak suke, tak suke, tak suke..

-------------------------------------

Salam imtihan buat PISMP semester 6..

November 05, 2010

Tak pernah tak datang, tak pernah tak pergi

ujian
datang dan pergi
kemudian
ia datang kembali
adanya membawa suatu pengertian
wujudnya memberi suatu pengajaran
pada mereka yang melihatnya dengan keredhaan
ia manis untuk dialami
buat mereka yang menerimanya dengan kebencian
ia pahit amat membebankan
dan
apa yang pasti
ujian itu
tak pernah surut
sebagaimana surutnya air di lautan
yang pasti
ujian itu
datang dan pergi
tidak mengira siapa
mana yang berhati suci
mana yang berhati keji
menghiasi rencah kehidupan manusiawi
di atas pentas dunia ini

ia
tetap datang
dan tetap akan pergi

---------------------------------------------------------------

Malam tadi jatuh longkang depan bilik, kaki aku terseliuh, ya Tuhan, sakit sungguh, sampai sekarang tak hilang..ntah macam mana boleh jadi, dan aku harap dapat redha dengan ujian ni.

Banjir dan makin surut, sekarang terseliuh pulak, lepas ni apa ya..tunggu dan terus menunggu. Yang pasti ia tak pernah tak datang, tak pernah tak pergi..kafarah dosa mungkin, alhamdulillah untuk itu. Allah masih ingat aku.


Terus dan terus pandu hidup aku Tuhan...

November 04, 2010

Cerita Banjir Aku

Salam 'alaykum wbt..

Mode : kekenyangan + kepenatan

Terbaek la dalam sejarah hidup aku. Tak pernah rasanya berdepan dengan banjir. Tak pernah jugak la menjadi mangsa banjir. Tak pernah jugak kebuluran sebab banjir. Wah..pengalaman yang syok walaupun tak syok.

Perasaan aku?? Amatlah seronok dan gumbira sekali bila hujan turun dengan meriahnya 3 hari non-stop, tidurku menjadi lebih nyenyak dari biasa..wahhhhhh, suka sangat2.

permandangan dari tingkat 4 asrama...

Tentang banjir pulak, kata aku : "aku nak sangat merasai banjir..haha". Dan itu menjadi kenyataan. Bermula pesta songkran di IPGkP..haha.

air tasik yang melimpah ruah..

depan bilik aku..air ni mula naik pagi tadi..

Tapi, tu mula2 jek, tapi lama2, bila air makin naik, adushh, terseksa jiwa dan raga. Paling utama, terputus bekalan makanan.



sekitar IPGkP

Malam tadi ada yang berkemas, letak barang2 kat tempat2 yang agak selamat, sebab air dari tasik makin naik, tapi natijahnya, tak ada pun. Air naik la jugak, tapi tak kuasa aku nak masuk asrama hangpa2 suma..kata air itu :)

Pagi tadi tengok air masih macam biasa, takde perubahan. Dengar ceritanya jugak, kafe tutup. Hoho..mau makan apa bila kafe tutup, dah la nak keluar beli barang tak lepas, air tinggi, motor tak lepas nak keluar.

tinggal yang ni je yang jadi pintu masuk utama waktu banjir ni





kebanjiran di pintu depan..

Cuma ada beberapa penyelesaian :
tunggu JKM hantar makanan (lambat...tengahari baru ada, lepas Zohor..)
naik basikal (aaaade la kan...)
jalan kaki (pilihan terbaikkk)
bawak motor redah banjir hampir2 paras pinggang (agak2 banyak duit boleh la..)

jalan besar depan IPGkP..

pengembaraan bermula..antara watak2 dalam cerita ini...

Last2, dalam jam 10 pagi, aku rela berkorban demi mencari sesuap nasi, berjalan kaki meredah banjir dan hujan renyai2 mencari kedai makan. Tujuan utama, mencari nasi. Watak pengemis mencari makanan ni ada 4 orang; akujasanipfik..





permandangan syokkkk sangat bagi aku dalam masa mencari sesuap nasi..

Perjalanan yang diibaratkan menyahut seruan kementerian kesihatan, berjalan 10000 langkah sehari demi kesihatan..huhu, lebih kot rasanya. Dalam hampir 5km berjalan mencari rezeki untuk dimamah, longgar segala skru2 kat badan ni.

Masing2 pulak jenis yang ssssuka sangat nak excercise plus pulak cuaca sejuk, lebih rela jalan kaki daripada nak tebal muka tahan trak2 askar, polis, orang2 yang lalu lalang kat jalan tu.

Terperasan 1 di situ ; diskriminasi gender, kenapa bila geng2 perempuan, senang je lori ke, trak ke, jeep ke yang berhenti nak bagi tumpang. Group lelaki?? Tergoda sikit diaorang nak tumpangkan..huhu

Sambil merenung masa depan setelah berkenderaan kaki sendiri bersaiz 8 ini, aduhai, konfem dalam 3-4 hari akan datang, otot2ku akan menunjukkan kesengalannya. Hoho..deritanya rasa.

Sampai kawasan dituju, aku berkata : sesungguhnya aku amat hampa sekali...oittttttt, mana ada kedai makan bukak, kedai makan siam, cina ada la..orang melayu???

Nak husnu zhon, jejawi tu majoritinya kampung siam + cina lor. Takpe lah, apa nak buat, nasib badan...

Walau kecewa, mujur ada kedai runcit, pilihan utama aku maggi kari, tu je pun, yang lain2 makanan ringan je. Haha..macam tak berbaloi langsung jalan jauh2.

Waktu nak balik, ingatkan jalan kampung siam tu shortcut, rupa2nya amatlah longcut..huhu. Jalan dah la tak tau sangat, orang siam pulak ramai..perghhh, gerun jugak dalam hati. Tambah pulak, ada yang disukai oleh anjing, terasa kecut segala2nya time tu.

hasil2..haha

berbaloi kann..

watak utama cerita ini..paling sikit dapat hasil..hehe

ramai jugak yang nak keluar...apa lagi, alang2 banjir sekali ni, try la sekali excercise macam kami..haha

lori yang membawa muatan lebih sangat2..perdagangan manusia ke ape ni??

Alhamdulillah, jam 1 sampai maktab. Ternampak waktu ni satu lori penuh dengan manusia di dalamnya..ish, sungguh aku terkesima melihatnya. Memang sebijik macam pelarian..haha..

Apa pun, bagus jugak, maknanya, budak2 ni takde la ego sangat. Ye la kan, bila dah susah, jangan la korang2 nak berlagak macam takde apa2. Janganlah nak selesa naik lori tak berhimpit ke, nak makan sedap2 ke, nak makanan terus dapat ke, takde maknanya. Susah buat cara susah ok.

Berkorban apa saja..sempena Aidiladha yang hampir tiba ni...cuba2 lah menghayatinya.

Dan sekarang, air dah makin surut, perut dah kenyang sangat. Mana tak nya, ada saja makan, lepas zohor tadi, jam 3 tadi, pukul 6 tadi, sekarang pun ada lagi makanan yang sampai.

Syukur...Allah masih sayang hamba2 dia kat sini. Alhamdulillah..

Lagi gambar...kat fesbuk aku..

Petikan dari berita harian, 3 Nov 2010 :

"Selain itu, ratusan lagi penuntut di Institut Pendidikan Guru (IPG) kampus Perlis juga dilapor turut terputus bekalan selepas laluan utama sekitar kawasan terbabit mula dinaiki air sehingga paras dada. 

Usaha menghantar bekalan masuk ke kawasan terbabit oleh waris juga sukar kerana paras air yang tinggi dan arus deras. Bagaimanapun, tinjauan mendapati ada di kalangan penuntut yang mengambil risiko keluar mengharungi banjir untuk membeli bekalan makanan"

Penuntut yang mengambil risiko...termasuk kami la tu..suka2 bila orang amek berat..haha

November 03, 2010

Ringkas

Salam 'alaykum wbt..

mode : longlai MySpace

Sekali air bah, sekali pantai berubah...

Sesaja nak tulis peribahasa tu.

Macam aku kata tadi, lemah segala otot2 badan. Skru2 dah longgar. Perjalanan meredah banjir mencari makanan, hampir 5km kot..dibasahi hujan renyai2..

Kenderaan : 2 kaki saiz 8 aku.

Entri penuh, malam ni kot, sekarang mau meregang2 otot, betulkan segala2 tulang yang lari..



November 02, 2010

Innalillah...

Salam 'alaykum semuanya..

mode : kesejukan MySpace (perlukah aku berlingkar lagi...)

Perlis banjir!!! Hujan dua hari tak berhenti langsung. Air tasik kat sebelah hostel aku nih sampai tebing dah, dan harapan aku, harap2 air tu melimpah. Boleh la maktab ni tutup..hhahaha..MySpace

Tapi impianku macam tak kesampaian je MySpace, rasanya banjir tak jadi, sebab tangisan dari langit ni hampir2 ke penghujung..tapi still ada.

Haha...pelik kan, biasa la, orang bukit, mana pernah merasa banjir2 nih..Tapi tak patut kan? Aku patut kesian dekat orang yang kena musibah ni. Kesian kat dorg, innalillah. Harap yang kena dapat bersabar dan sentiasa berlapang dada...MySpace

Orang kata perlis ni panas je kan, tapi tak jugak. Kuasa tuhan, macam2 boleh jadi. Hari tu puting beliung pun jadi kat sini. Ingatkan jadi kat US je..aku mention US sebab dia tunjuk puting beliung kt US dalam national geographic..tapi kat Malaysia pun dah ada sekarang..MySpace

Itulah yang selalu diingatkan, dunia akhir zaman ni, macam2 benda yang kita tak jangka boleh jadi. Cumanya, bergantung kat kita, nak sedia ke tak untuk menghadapinya.

Sudah2 la dengan maksiat yang dibuat, dengan dunia yang dikejar, cuba la sediakan bekal yang cukup untuk akhirat pulak..
MySpace
Moga kita terdiri dari orang yang mampu berfikir tentang apa yang berlaku akhir2 ni. 

Gud luck dunia akhirat untuk aku dan korang2 semua MySpace

November 01, 2010

Saja2

Salam 'alaykum...

mode : boring + kesejukan (musim sejuk di kangar..suhu dicatatkan 15˚c..)

dan kata aku : korang percaya ke?? haha, aku main2 je la, tapi seyes, memang sejuk sangat2. Cuaca kat perlis sekarang sentiasa menghidupkan nafsuku untuk terus belingkar macam ular2 yang aku tengok hari semalam

Dan dalam banyak2 cuaca yang boleh ada kat Malaysia ni, yang ni la paling aku suka. Sejuk + Hujan. Bila pulak salji nak ada kat Malaysia kan?

Haha..puting beliung yang macam kat US pun dah ade kat sini, tak mustahil Allah bagi winter pulak, pastu autumn lak, pastu spring, summer..haha.*sign of the end of the world, maybe...

---------------------------------------------------------------

Tulisan kali ni, saja2..sebab aku rasa macam menarik je benda alah ni, "bina ayat dari tarikh lahir korang". Panduan dia :

1-Ambil ayat dari bulan korang lahir:

January--------aku sepak
February-------aku lompat atas
March-----------aku karate
April-------------aku terajang
May--------- ----aku cium
June-------------aku peluk
July--------------aku buat sardin dengan
August-----------aku makan dengan
September------aku menari dengan
October----------aku menyanyi dengan
November-------aku jelir lidah kat
December-------aku lari keliling


2-Ambil ayat dari hari lahir korang:

1------- burung hantu
2------- makluk asing
3--------public phone
4------- basikal aku
5------- lelaki salji
6------- gangster kampung
7--------mobile telefon aku
8--------hantu jepon
9--------kawan baik nenek aku
10-------kawan lembu aku
11-------cikgu lama aku
12-------kerbau ayah kawan aku
13-------ahli bomba
14-------lembu mak aku
15-------kambing ayah aku
16-------kapak mak aku
17-------cikgu matematik aku
18-------lesung batu
19------ lelaki lembut
20-------tikus adik aku
21------ mee kari adik aku
22-------Robert Pettinson
23-------pedang sakti aku
24-------kambing aku
25-------pemain bola sepak
26-------buaya
27-------ayam serama
28-------ipod aku
29-------kucing engkau
30-------kutu rayau
31-------hantu jepun


3-Ambil ayat dari hujung tahun korang di lahirkan:

1--------- di dalam kereta aku
2 ---------di atas katil engkau
3 ---------di atas motosikal
4 ---------di bawah katil
5 ---------di dalam jamban jiran aku
6 ---------di bawah jambatan
7 ---------di atas bumbung rumah
8----------masa makan atas meja
9 -------- semasa jalan2 cari kucing adik aku
0 -------- di dalam bilik tokwan


4-Ambil ayat dari color yang korang suka:

putih---------sebab aku suka macam tu
hitam--------sebab aku memang degil
Pink----------sebab aku memang terer
merah-------sebab ade suara yang bagitau aku
biru----------sebab aku seksi dan aku boleh buat
hijau---------sebab aku betul2 serius nak lakukan
Purple-------sebab ada orang suruh
kelabu-------sebab aku tak boleh control diri aku
kuning-------sebab ade orang ofer aku 10 rm
Orange------sebab aku pikir aku bijak
cokelat------sebab aku memang boleh buat
lain2---------sebab diri aku seorang ninja!

ayat yang terbina ialah :

"Aku sepak  lesung batu masa makan atas meja sebab aku seksi dan aku boleh buat"

Kenapa perlu ada seksi di situ?? Aku boleh buat?? Adoyai..bengkak kot kaki nak sepak lesung batu tu.

Ayat x best langsung, korang pulak camne? Haha..itu la, saja2 nak tulis, bila takde apa nak buat.

sumber karutan aku ni dari teh ice journey

October 30, 2010

Kesian sebab kau gemuk

Salam 'alaykum wbt

Mode : lapar + sleepy + (suka bila 1-0, kuciwa bila 2-1..chehhh)

Arghhhhh..laparnye. Nafsu makan sungguh tak terkawal walaupun perut dah nak macam cengkerang kura2, like this "D". Perhati ayat itu, "dah nak macam", so, ia masih di dunia khayalan.

"Cepat buat keputusan, nak makan ke tak?"

Mula2 dah capai not merah dalam laci ni, siap dah sarung baju pun, nak pi cafe. Bila dah siap sarung, dan dan tu jugak, aku nampak ada satu wajah sama di depanku, cukup baby face + hensem + comel "sikit", yeah, sebijik macam aku. Siapakah itu?? My twin?? oh no, no, aku singgel n valueable sejak 22 tahun dulu hinggalah kini.

Tapi, kelihatannya ia agak sedikit hampir untuk menjadi sebulat bola boling. Apa yang agak hampir tu? Ntah, rahsia kerajaan.

Kembali ke realiti semula. Aku di depan cermin daa. Aduhai, cancel nak pi cafe. Bukak baju, terus melompat ke katil. Sebab cancel? Sebab bukak baju? Sebab melompat ke katil? Allah je yang tau...harap korang matikan kejap pemikiran korang ketika ini :)

An Inner Monolog:
Lapar tak lapar, demi menghayati kesusahan rakyat2 di negara bermasalah, biarlah diri ni rela tak makan. Lagipun agak kepenatan malam ni, "cuti-cuti" perlis siang tadi. Kalau baring sambil on9, dengan cuaca ala2 Auckland, senang2 je boleh terlelap mata ni.

Tapi, sampai sekarang, mata ni masih celik..

Amek inisiatif, aku update la kejap blog ni, toin, toin, tertakdir la oleh Dia entri ni, menjadi coretan untuk tatapan "dunia" dan isinya.

-------------------------------------------------------------

Aiyarkkk..aku banyak mengarut sekarang. Tapi, suka hati la, ini blog, aku yang punya :P

-------------------------------------------------------------

Masa jalan2 tadi, pi taman ular kejap, best + teruja la jugak, walaupun awal2nya rasa macam tak syok. Nama sebenar : Taman Ular & Reptilia Negeri Perlis...**oo..patutla ada biawak ngan buaya jugak..

Teruja sebab kat sini banyak spesis ular yang aku tak tau pun, sebab aku budak town..haha.

Teruja lagi sebab, first time aku tengok ular ada taik, haha, nampak beruk sedang berkasih "kot", nampak buaya mak aihhh, gedabak giler besar, nampak buaya bernama "buaya kerdil" yang huduh je, huhu..sorry to say, tapi memang tak ensem langsung. 

**buaya tu kata : ada aku kesah?? yang penting aku makhluk tuhan yang takde dosa macam korang2 semua...(erkk..dushh, wakenabeb, seyes, aku dapat rasa buaya tu cakap macam ni lepas kena kutuk dengan aku..huhu...)

Lagi, ade jugak seekor ular sawa nih, besar giler, dalam 4-5 meter kot tengah duk gagah nak panjat dinding sangkar. Haha...beberapa "pelancong yang nakal" dengan berani cuit2 manja dekat badan ular tu.

Ular sawa katakan, mana la "pelancong2" tu nak takut sebab dah la takde bisa, dalam sangkar pulak tu. Sambil cuit sambil tolak...gedebukkk, macam nangka busuk jatuh. Hahahahahaha

Salah ular tu jugak, sape suh besar sangat, ada hati nak memanjat. hahaha..tak tahan tengok dia jatuh..

Tapi sebenarnya kesian pun ada, punyalah ular tu usaha nak memanjat, mereka2 yang "nakal" menafikan cita2 ular itu. Tapi bagi aku, aku kesian, sebab kau gemuk, bergerak pun lambat je, itu pasal la kau jatuh gedebukkkk.

moral of the story:
Jangan suka besarkan badan je, last2 kau jugak yang merana. Bergerak lambat, jatuh boleh bergegar bumi, akan menjadi sungguh malas. Macam ular sawa, dapat telan lembu seekor, konfem lepas tu tak boleh bergerak dah.

**Ada kaitan tak dengan intro kat atas??

October 28, 2010

Alahai semerbaknya

Salam 'alaykum..

Deria adalah nikmat. Bau adalah deria. So, bau adalah nikmat. Haha..poning den. Cuba nak ingat salah satu cara mantiq. Lebih kurang macam tu la, tapi rasa macam tak betul je, dah lupa.. :(

Melalui hidung, kita boleh hidu macam2..even tak sehebat anjing. Bau sedap makanan, bau wangi bunga, bau hanyir darah, bau itu, bau ini, jugak bau busuk kentot :). Mujur taik hidung tak busuk kan..haha.

Sekali sekala bila flu, aduhai, azab sangat kan. Bau apa pun tak dapat nak rasa. Yang ada cuma asyik duk shrek shrekkk, popular jap shrek. Memang rasa tak cukup je, terasa diri macam abnormal, sikit lagi nak jadi OKU..haha

Cukup mengarutnya.

----------------------------------------

Pada lelaki : kalau lalu selisih dengan kaum hawa, apa korang rasa? Ada semacam benda yang korang akan dapat hidu kan. Semerbak harum carstooriyy, dan masa ni, aku rasa diafragma korang akan leper seleper-lepernya, kecut sekecut-kecutnya, otot interkosta pun dikecutkan semampu mungkin. Alahai...semerbak sungguh. Kadang2 dah 2-3 meter pun boleh bau lagi kan. 

Normal, semua suka yang cantik, wangi, yang sedap2 je kan. Tapi untuk perempuan, ada syaratnya.

Bayangkan, kalau dah kawan2 perempuan pun tertarik dengan bau wangi yang dipakai, macam mana pulak dengan lelaki? Bukan setakat tarik nafas dalam2, konfem kepala berpusing ke belakang secara auto nak tengok anak sapa yang wangi nih.

Haha..kalau itu la yang jadi, maka dosa free tuk perempuan tu sebab dengan suksesnya telah menarik perhatian ajnabi.

"Seorang wanita yang memakai bau-bauan dan melintasi satu kaum (orang banyak) maka dia itu adalah perempuan zina"(HR Abu Daud, Tirmidzi)

Perempuan ni aku pun tak tau nak cakap macam mana, istimewa sangat. Tu sebab banyak benda yang kena jaga.

Kalau nak gi masjid pun, Nabi larang untuk perempuan berwangi2, inikan pulak nak pergi tempat lain macam kelas, shopping complex, tempat awam dll, konfem2 kat situ lagi ramai geng2 syaitan.

“Siapa saja perempuan yang memakai minyak wangi kemudian keluar ke masjid nescaya tidak diterima solatnya sehingga ia mandi dahulu (membersihkan dirinya dari wangi-wangian tersebut).” (HR Ibnu Majah dari Abu Hurairah)

Bukan aku yang cakap, Nabi saw yang cakap. Hmm..bunyi macam susah je kan, tapi mungkin tak susah kalau mereka2 itu berfikir. Fikir hikmah dan kesannya.

Bunga yang cantik + wangi, bukan seekor je serangga yang datang, aku rasa "ramai" kot. Tak caye, pi wat eksprimen. Tapi susah, sebab kena tunggu lama, so, korang caye je la cakap aku nih..haha.

Pada aku, biasa2 sudah, pakai perfume sebab body odor?? Cik kak, semua orang badan berbau. Tonyoh je la deodorant, cukup dah kot. Nak pakai perfume jugak? Hmm..aku tak tau nak cakap cumanya korang kena ingat, Allah tak suka yang berlebih2 dan melampaui batas, itu yang aku boleh simpulkan, so pandai2 la fikir.

Apa pun, aku tulis entri ni sebab aku mengalaminya, dan aku rasa, aku pun dapat dosa free sebab bau dak2 perempuan nih. Menarik sangat. Astaghfirullah. So, sama2 la kita perbaiki diri masing2.

Dan...maaf pada yang terasa. Takde niat pun nak kata sapa2 sebab aku memang takde mention nama siapa2 pun, cumanya sekadar ingin menyahut apa yang Nabi saw kata :

“Selalulah wasiatkan kebaikan kepada para wanita, kerana mereka diciptakan dari tulang rusuk, dan bahagian yang paling bengkok dari jalinan tulang rusuk ialah tulang rusuk bahagian atas. Jika kalian paksa diri untuk meluruskannya, ia akan patah. Tetapi jika kalian mendiamkannya, ia akan tetap bengkok. Kerana itu wasiatkanlah kebaikan kepada para wanita.” 
(HR Bukhari, dari Abu Hurairah)

October 27, 2010

yarkkkkkk...

Salam 'alaykum semua...

Mod : "serabut kepala"


Susah jadi ketua sebab semua benda orang harapkan kat kita. Dapat pulak jawatan ni kat aku yang malasnya "sikit", haishh..serabut kepala. Jawatan kecik je pun, kerja yang ada boleh tahan la jugak. Stress tahap infiniti. Tapi dalam sibuk2 ni pun, tidur jadi benda paling penting tuk dibuat..haha.

Sebab tu dari dulu aku bantah habis2 kalau nak dilantik, tapi apakan daya, dak2 ni pulak guna sistem "turn", so aku tak terlepas la. Semester depan, jangan harap aku nak pegang dah, aku tak nakkkkkkkkk. Terasa aman bahagia jadi orang bawahan.

Sebab lain, aku bukan orang kaya, kurang kemampuannya. Nak kena mesej/call lecturer setiap masa, nak pastikan ade kuliah ke tak..pastu nak kena bagitau dak2 bawahan nih. Habis kredit koi weh. But, at the same time, baru aku sedar, besar gak pengorbanan seorang ketua ni kan, ahakss.

------------------------------------------

Abis cerita tu, masuk cerita lain pulak. Hari ni ada taklimat exam, acara biasa setiap semester, syarat tuk ISO. Malas sebenarnya nak pergi, tapi apakan daya, aku ketua, apa2 hal nanti, konfem orang cari..dushhh. Malas sebab minggu ni study week dan acara paling meriah nak dibuat waktu ni ialah tidur..hehe.

Ceritanya, tadi masa pakai kasut, mula2 rasa macam biasa, tapi bila dah 3-4 langkah dah rasa lain. Sejuk je jari kaki kiri nih, ada rasa basah2 jugak. Alamak..ade sesuatu kot dalam nih. Hmm, bukak2 kasut, mak aih..ade anak katak pisang, yarkkkkkkkkk..gelinya.

bayangkan si comel ni mati hancur..alalala..sedihnya.. :P

Mujur la kau tak hancur kat dalam tu, ye la kan, nama pun masih "baby", 4 sure tulang2 n daging dia lembut lagi, ala2 baby yang baru lahir. Sempat aku buang keluar.

Tapi, sampai sekarang ada lagi rasa sejuk2 n basah2 kat jari ni, walaupun tadi aku pakai stokin, tapi masih rasa geli xboleh nak hilang.

Katak oo katak..kenapa duduk dalam tu, katak pisang pulak tu..huhu. Mungkin dia ingat minggu ni aku tak guna kasut tu, sebab kuliah dah takde, so dia tumpang la kejap..hoho. Whatever la kan. Yang penting, kau tak hancur tadi. 

Kalau tak, aku akan rasa bersalah sebab jadi pembunuh..omg. Alamatnya beli kasut lain la aku sebab kasut yang ini kena buang, nak hapus bukti sebab membunuh..hehehehe.

Apapun, pada katak2 sekalian, cari la tempat lain untuk memenuhi keperluan asas anda2 semua. Bukan dalam kasut tu, tau la korang2 ni katak moden, tapi janganla jadi pemalas sangat, usaha la buat rumah sendiri.

Pada semua, baik korang cek kasut sebelum pakai, pastikan tiada penceroboh di dalamnya.

Last skali, selamat menduduki exam tuk semua yang berkenaan. Ma'an najah.

amani

Salam 'alaykum

Kali ni nak kongsi lirik lagu, lagu ni dah lama kot, tapi aku baru dapat dengar dalam sebulan ni. Komen aku, erm, syok abis..ada 1 part tu lagu ni macam lagu nasyid aku dulu, satu part lak macam kekasih awal dan akhir punya lagu. Tapi tak kisah la, yang penting best, dan lirik dia pun buat aku semangat je..haha. Tajuk dia sama dengan nama lecturer aku, maksud dia tak silap aku, cita2ku..menarik..

Tangisan sanubari telah terhenti
Kala suram suria memancar sinarnya
Pertemuan seindah bayangan firdausi
Menjadi zikir kasih yang suci

Lukisan dua jiwa menjadi satu
Terkenang detik bertemunya kau dan aku
Santun berhikmah mengingatkan diri
Hidup dan mati hanya untuk Ilahi

Mengenggam janji cinta ini
Bertemu kasih tanpa jasad
Bicara tanpa suara
Hanya tulisan bahasa indah

Mengeratkan antara kita
Hinggalah ke akhirnya

Kau ku sanjung kerna pengorbanan
Bagai puteri di kayangan
Tika ku lesu hadapi hidup
Kau hembuskan nafas semangat
Penawar hati

Amani : Amar

October 24, 2010

suka2

salam..

saja, suka2, nak bagitau blog aku nih selamat untuk diduduki, dilayari, dieksplorasi, dibacai, di macam2 lagi lah..

sudi nak tengok sila klik :)


Antara dua

Salam 'alaykum

Terdetik hati nak bersuara, tergerak jari nak menaip. Semuanya macam serba tak kena. Tentang apa? Hmm..hanya mereka yang ada bersama di sini mengerti dan memahami tentang apa yang ditulis. Terasa bersalah bila tak buat, bersalah jugak bila melakukannya. Hanya ini mampu aku buat. Moga ia layak menjadi hujahku bila disoalkan nanti. Lemahnya iman dalam diri.

Pelik dengan manusia itu. Tapi..tak pelik sebenarnya, lumrah manusia akhir zaman. Bila yang hak disuarakan, bersemangat didepan ramai khalayak. Tapi bila yang batil disuarakan, jugak, bersemangat didepan khalayak. Bercampur baur. Dan aku? Aku terpaksa berkerja untuk itu. Mampu bersuara? Tidak. Sekadar di pinggiran. Walaupun begitu, mungkin sahamnya pada diri aku jugak. Astaghfirullah. Itu yang aku mampu katakan. Lemahnya iman dalam diri.

Kerja tetap aku buat, untuk mengelakkan diri dari dikata. Aku cuba untuk biasa-biasa. Tak malas sangat, giat pun tak juga, sedang2. Tapi...dah betul ke apa yang aku ambil ni? Aku memang lemah. Samar iman tak mampu mencahayai hati untuk menentang yang salah. Ya Allah..lemahnya iman dalam diri.

Baina manzilatain. Antara syurga dan neraka, manusia semua nak pilih syurga, tanyalah pada siapa2 pun. Antara kebenaran dan kebatilan, manusia akan cakap inilah yang betul, inilah yang hak, sedangkan adakah mereka benar2 faham apa itu kebenaran dan hak??

Katakan yang benar walaupun ianya pahit. Aduh..mudah untuk dikatakan, tapi payah untuk dilaksanakan. Dan itu aku.. Aku tak mampu nak kata depan2. Sekadar hati membenci perkara itu berlaku dan terjadi. Lihat..lemahnya iman dalam diri.

Bila yang putih dicalarkan dengan kotoran yang menjengkelkan, maka takkan dikatakan ianya bersih lagi..ia tetap akan dikatakan sebagai suatu yang KOTOR.

Astaghfirullah, lemahnya iman aku. Tapi ya Allah, engkau tetapkan hatiku agar sekelumit rasa benci kepada maksiat itu tetap ada. Lemahnya iman aku.