January 31, 2010

Al-Fatihah buat Ustaz..

Assalamualaikum..

Kali ni tiada apa yang ana ingin ceritakan. Cuma al-Fatihah yang mampu ana kirimkan buat Allahyarham Ustaz Mohd Yusuf bin Alias yang telah kembali ke Rahmatullah pada hari Khamis lepas 28 Januari 2010, jam 9.18 pagi di Hospital Sultanah Bahiyyah Alor Setar Kedah DA.

Ana baru dapat membuat posting ni sebab x sempat nak online dah lepas dengar khabar sedih tu. Pagi Khamis tu, ana dan rakan2 terus bersiap2 untuk bersama2 mengiringi jenazah, dibawa pulang ke Melor, Kelantan. 

Alhamdulillah pada malam Khamis, jenazah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Masjid Mukim Melor, Kg Jambu Merah, 16400 Kota Bharu Kelantan DN.

Beliau merupakan mentor ana untuk kelas PISMP Pengajian Agama Islam (B), merangkap pensyarah di Jabatan Pengajian Islam dan Moral IPG Kampus Perlis. Kehilangan ustaz membawa kesedihan buat kami sekelas. Kami sekali lagi kehilangan mentor setelah pemergian Allahyarhamah Puan Puteh bt Othman yang meninggal pada tahun lepas.

Semoga roh ustaz dan puan sentiasa dibawah naungan rahmatNya. Insha Allah...al-Fatihah...




January 28, 2010

Perempuan, Dirimu Bengkok, Menyusahkan...

Salam 'alaykum buat semua 


Nabi saw pernah bersabda dalam hadis yang bermaksud :


Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia tidak menyakiti jiran dan hendaklah  dia menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana sesungguhnya mereka diciptakan daripada tulang rusuk. Sesungguhnya tulang rusuk yang paling bengkok ialah yang paling atas, jika kamu berusaha untuk membetulkannya kamu akan mematahkannya, jika kamu terus biarkan begitu ia akan terus bengkok. Oleh itu terimalah pesanan supaya menjaga wanita-wanita dengan baik. 
(Riwayat al-Bukhari :4890) 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Perempuan dicipta dari rusuk lelaki yang bengkok. Bengkoknya tulang itu telah memberikan gambaran yang amat serong kepada kaum wanita itu sendiri sebagai memberi masalah yang pelbagai kepada kaum lelaki. Tapi benarkah sebegitu?

Antum2 yang berjantina lelaki, mesti pernah melalui pengalaman macam ni, di mana bila kita beri sedikit teguran kepada kawan2 perempuan, kita cakap itu dan ini, buat macam ni, jangan buat macam tu dan macam2 lagi la..tapi last2 perempuan tu merajuk. Apa rasa antum? Mesti dalam hati cakap "aku salah cakap ke..huhu", "aduh, leceh tul la perempuan ni, tegur sikit nak merajuk", "bla..bla..bla..bla..bla.." dan sewaktu dengannya.

Pastu, bila dah merajuk, mesti sume keje jadi x kena kan? Mula la ade yang dia nak hempas2, marah sorang2, bebal itu dan ini, muka pun dia akan tarik setarik-tariknya..(tapi x sampai la jadi teh tarik..kalau teh tarik, ana nak minum..hehe).

Tapi kan, antum semua pernah terfikir x kenapa diorang jadi macam tu? Biasanya kaum lelaki akan terus melabelkan pelbagai macam 'statement' (macam yang dah ana sebut kat atas - termasuk ana sendiri pun..huhu) sebelum kita siasat terlebih dulu (mudah betul kita untuk terus 'jump to conclusion' kan?? sorry kaum hawa ye..)

Kadang2 ada yang menjadikan Hadis Baginda saw bahawa "perempuan itu ibarat tulang rusuk yang bengkok" sebagai modal mengutuk. Ye la kan, disebabkan ke'bengkok'an tersebut, pelbagai masalah yang ditimbulkan mereka, sampaikan kaum lelaki pun jadi pening dengan perangai2 macam tu. Kalaulah nak diluruskan tulang tu takut nanti patah pulak tapi kalau dibiarkan terus, makin bengkoklah. Masalah kan?? Ditelan mati emak, diluah mati bapak ibaratnya..huhu. Tapi, betul ke tafsir Hadis ni macam ni??Itulah persoalannya. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Buat lelaki2 (ana highlightkan lelaki di sini sebab ana rasa golongan kita selalu berfikir macam ni..huhu..tapi kalau ana salah, ana mintak maaf ye, tapi ade ke lelaki yang mudah terasa dengan ayat ana ni??hehe, hilang ke'macho'an antum..kui..kui..kui..) yang pernah menafsirkan Hadis "perempuan ibarat tulang yang bengkok...hingga akhir" seperti tafsiran di atas, maka ana rasa, antum silap dalam menafsir. 

Ini kerana dengan penafsiran sebegitu kita seolah2 menyatakan bahawa ciptaan Allah itu (perempuan) sebagai makhluk yang tiada guna, atau menyatakan bahawa Allah seperti berat sebelah dalam penciptaanNya sedangkan kita tahu salah satu nama2 Allah adalah al-'adl - yang Maha Adil dalam semua perkara.

Kalau kita memiliki pengetahuan agama yang sebenarnya, mesti kita tahu bahawa Allah telah menciptakan lelaki dan perempuan sama sahaja berteraskan kepada kemampuan masing2 untuk meningkatkan keimanan. 

Bengkok yang disebut Baginda Rasulullah saw bukan bererti makhluk bernama perempuan tu akan cenderung untuk melakukan benda2 x baik je. Islam tu datang dengan penuh kerahmatan kepada semua manusia. Dengan Islamlah, golongan perempuan diiktiraf menjadi kaum yang mulia setelah sekian lama diperkotak-katik menjadi bahan mainan golongan lelaki di zaman Jahiliyyah. Ketika zaman Nabi saw, bila kaum lelaki berperang, maka perempuan2 akan menjadi tunjang kepada semangat dan kekuatan para tentera Islam. Wanita, sayap kiri yang amat bernilai buat kita.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Erm, mesti ada yang x puas hati lagi dengan penerangan ana kan. Mesti ada yang cakap, apa pun, perempuan ni memang suka merajuk, menyusahkan orang, susah nak kena pujuk, kena beri itu dan ini dan macam2 lagi baru hilang merajuk dia..huhu.



Tapi, sedarkah kita wahai golongan lelaki, di kalangan kita pun ada jugak yang kuat merajuk, kadang2 lagi 'hebat' dari perempuan..huhu..malu wei..(erm, bukan ana la ni..hehe) Sebenarnya, punca merajuk bukan berdasarkan kepada gender, tapi sebab lemahnya iman dalam diri. Orang yang iman dia kuat, pasti akan dapat terima teguran2 orang lain tak kiralah sama ada teguran dari lelaki atau perempuan, sebab dengan iman kuat tu, pemiliknya akan dapat melapangkan dada menerima nasihat2 serta teguran yang berguna untuk dirinya. Dan dia tidak akan mudah untuk merajuk x tentu pasal.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Adakah ana membela perempuan?? Huhu..tidak, ana tak 'bias' kepada sape2, ana lelaki yang insha Allah x kan membela siapa2 sahaja yang salah pendiriannya. 

Ana cuma nak perbetul ja. Perbetul sesiapa sahaja yang tidak faham maksud Hadis tu - tak bermaksud ana ni pandai sangat, cuma bila ana tahu, ana wajib untuk menyampaikan.. :)
Sebenar2 maksud Hadis Nabi ni adalah;

"disamakan perempuan dengan tulang yang bengkok bukan bermaksud memberi kekurangan kepada mereka bahkan sebagai pelengkap sesuatu". Sama juga halnya dengan keadaan usus yang berlipat dan berlingkaran bukanlah bermakna ianya tidak tersusun betul tetapi begitulah disempurnakan serta dilengkapkan sifat usus sebagai sebegitu rupa untuk menjadi suatu yang sempurna. 

Bengkoknya tulang rusuk untuk menyempurnakan sifatnya sebagai 'pelindung' kepada pelbagai organ dalaman manusia. Bayangkan jika tulang rusuk bersifat lurus, bagaimana gambaran kita terhadap dada atau badan kita?? Jika tulang kaki pula yang diletak di dada, pastinya ia tidak dapat berperanan seperti tulang rusuk yang bengkok tu.

Jadi, disebut oleh Baginda saw bahawa wanita itu ibarat tulang rusuk yang bengkok hanyalah sebagai membezakan peranan yang dimainkan wanita berbanding lelaki. Mereka ibarat pelindung, yang menjaga sesuatu..sebab tu perempuan ni bersifat penyayang dan lebih halus berbanding lelaki. Dengan sifat sedemikian, mereka mampu untuk melakukan pelbagai kerja2 yang begitu memerlukan kesabaran yang tinggi. Sabar dengan karenah anak2 yang amat menguji dan sebagainya.

Lelaki jangan sesekali menghapuskan sifat 'bengkok' ini, kerana ia ibarat kita membuang sifat pelindung itu sendiri.  Kita sendiri akan merasa sakit jika rusuk yang bengkok itu dipatahkan, menyebabkan organ2 dalaman tidak akan selamat. Begitu besar sekali peranan wanita. Tengok sendiri la peranan yang dimainkan oleh ibu, memang kita x dapat nak bayangkan dengan kata2.

Begitulah, bengkok atau tidak seseorang itu bukan berdasarkan kepada jantina, sebaliknya keimanan dalam diri itu sendiri. Lelaki pun, jika membiasakan diri dengan sifat2 keji, maka mereka pun akan 'bengkok', malah mungkin lebih 'bengkok' dari perempuan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Paling mudah nak faham hadis ni, wanita tu suatu makhluk yang complicated, jadi kita x perlulah terlalu berkeras sangat dengannya (meluruskan tulang bengkok itu) kerana dibimbangi ia akan patah. Pada masa yang sama, jangan kita biarkan begitu sahaja kerana ia akan semakin membengkok.

Apa yang paling utama, dalam mendidik dan mentarbiyyah, kita sebagai lelaki perlu menggunakan kaedah yang penuh hikmah, tepat dan lemah lembut agar ia tidak mudah 'patah' sama ada mereka itu isteri, anak2 ataupun saudara perempuan kita. Bersabarlah walaupun kita tahu perempuan ni kadang2 sukar untuk dimengertikan..wink..wink.. (^_^)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Buat lelaki,
Apalah sangat mahu dimarahi wanita itu,
Kerana perempuan itu dicipta sebagai satu ujian buatmu,
Jangan takut untuk mendekatinya,
Bersabarlah di dalam membimbingnya,
Kerana kesabaran akan membuahkan iman,
Mencipta kebahagiaan

Buat wanita,
Bengkokmu bukan sebagai kekurangan,
Bahkan ianya ibarat perisai perlindungan,
Menopang dunia dengan kelembutan,
Terimalah segalanya sebagai pengajaran,
Menjagamu dari terus membengkok kealpaan,
Serta fitnah2 yang menghancurkan

January 27, 2010

Ada yang boleh baca, ada yang x boleh baca..Kenapa???

Salam buat semua

Sekadar survey,
Siapa2 yang melawat blog ana ni, ana nak tanya satu soalan;

Antum semua dapat baca x tulisan entry2 dalam blog ni?

Ana bertanya sebab ada yang cakap diorang x leh nak baca, sebab background dengan kaler tulisan sama (hitam dan hitam)


(yg cakap mcm tu x ramai sgt, tapi sebab ana sgt prihatin dan ambil berat ngan masalah2 pelawat2 blog ni..hehe..so ana wat la survey ni..)

~~~~~~~~~~~~~~

PENYELESAIAN CARA SENDIRI...

disebabkan sebelum ni, font tulisan kaler HITAM dan background kaler PUTIH, then bila dh ade org ckp x leh baca sebab background dia yg kaler putih tu x kuar2, so ana wat la tulisan yg kaler BIRU ni..

so harapnya dengan cara sebegini, sama ada background tu muncul atau tak..harap sape2 yg datang boleh baca apa2 entry ana pas ni..

entry yg lepas sebelum ni,ana biar je ngan kaler itam..sebab x larat den nak tukau kaler..huhuhu..

tapi..apa2 pun, ana nak beri JAWAPAN KEPADA SOALAN PEMBACA2 YANG X BOLEH NAK BACA.
Ana rasa antum x leh baca sebab background putih tu x load sekali..

~~~~~~~~~~~~~~~

PERSOALAN DALAM KEPALA :


**kenapa background putih tu x muncul bila antum bukak???huhu..(bagi sape2 yg x leh baca la..)


**tapi kenapa ada orang lain yg cakap dia boleh baca pulak - (maknanya background putih tu ada la kan..)


**adakah sebab blog ana ni berat macam gajah sampai background putih tu x muncul2..tapi ana dah buat yang terbaik untuk men'diet'kan blog ni dari menjebakkannya kepada punca2 "keberatlebihan' itu..huhu


~~~~~~~~~~~~~~~

p/s :
# sape2 yang baca survey ni, tinggal la komen antum kat ruangan komen, sebab ana ada masalah tuk baca ruangan shoutmix..tapi kalau nak tulis jugak kat situ..teruskan..




January 23, 2010

Aku Hidup Kerna Cinta Ilahi

Salam


Alhamdulillah, seinfiniti kesyukuran dirafa'kan kepada Allah Rabbul Jalil, sebab memang atas segala kehendak dan perancangan-Nya, ana masih mampu bertahan mental dan fizikal, mengharungi pelbagai macam perkara yang terjadi dalam dua minggu ni (ayat ala2 acknowledgement tuk assignment je..hehe..). Semua yang terjadi bagi ana ada hikmah yang memang tidak akan terungkai dek akal yang tidak mahu untuk berfikir...(alhamdulillah..ana masih mahu dan mampu untuk berfikir..)


SELASA - 12.01.10
++ handset hilang - nokia N5320 (tarikh beli 17/1/2009 - tarikh hilang 12/1/2010) - tak sampai setahun pun..huhu, sebab tu la blog ana sekarang xde gambar sgt, sbb selalunya gambar2 ana amek guna nset yg hilang ni ++


RABU - 13.01.10
++ dapat tau sekolah untuk PRAKTIKUM - Sekolah Kebangsaan Raja (P) Budriah, Simpang Empat, Perlis - lecturer yg akan observe pun memang ana suka, sebab dia baik sangat.. ++


JUMAAT - 15.01.10
++ mencari2 link download tuk filem KCB 2 - berjaya!!!, terima kasih tuk team AkuMuzikHampa & Kreative.net - ana menghebohkan pasal ni, maka ramailah datang untuk menyedutnya (dengar cerita tayangan amal kat Dewan Kuliah tentang KCB 1 dan 2, sumber video tu hasil download dari ana..hehe) ++


++ khabar angin tersebar merata2 bahawa elaun buku takkan diberi - jumlah rm600 - benarkah??cadangan dari Tuan Pengarah ++


SABTU - 16.01.10
++ daurah Jemaah Islah Malaysia (JIM) - kitab Sirah - setengah hari ++


ISNIN - 18.01.10
++ sanah helwah - 18/1/2010 - angka tuk kiraan umurku meningkat kepada 22 - umur meningkat, amal je yang x bertingkat2.. ++


++ dengar cerita elaun masuk rabu ni, 20/1 ++


SELASA - 19.01.10
++ sebut je MQA, ana rasa sesak sangat - sebab kena siapkan berpuluh2 fail@portfolio untuk pengiktirafan degree keluaran IPG - sekarang tgh busy kemaskini fail sem.4, lengkap dengan nota kuliah, tutorial n ISL (independent self learning) untuk 19 minggu, untuk lebih kurang 6-7 subjek..mampu???apa yang penting, kerjasama..huhu ++


++ keje lajnah banyak lagi x siap - rasa macam hancur je Lajnah Multimedia n Informasi ni bila diketuai oleh ana..huhu, video korporat, buletin bulanan, bengkel adobe, blog, video akitiviti2... ++


RABU - 20.01.10
++ angin yg membawa khabar yang benar, allowance tuk semester ni dah masuk - Alhamdulillah, rm3400 (betul la, elaun buku x masuk sekali..) ++


++ ustaz Yusuf, my mentor, meninggal dunia - baca Yasin malam tu, dah abis baca Yasin, dapat berita yang ustaz masih bernyawa lagi..huhu..keajaiban Allah..ana doakan apa yang terbaik untuk ustaz - sekarang masih koma, penyakit; suspek sakit buah pinggang - teringat kat arwah mak..al-Fatihah..huhu ++


KHAMIS - 21.01.10
++ bermulanya sakit tekak, batuk2, mencari strepsils di koop maktab..tapi dok jupe pung sebab dah abis..huhu++


++ makan ubat lain (HURIX'S-CAPSULE FOR COUGH), Alhamdulillah..berkurangan sakit tu, tapi sakit lain pulak timbul - sakit kepala giler2 punye, badan jadi panas, bawak tido, bangun je jadi pening, kepala masih berdenyut2, pergi tandas, basuh kepala, amek air semayang..Alhamdulillah..sakit tu hilang ++


++ sakit kepala dari pagi sampai malam, tapi berkurang bila mandi, basuh kepala, amek wuduk - habis semua 6 kapsul hurix's dengan 4 biji panadol dalam sehari ++


++ dapat makan free sempena bacaan Yasin malam ni - ana amek dua bungkus, 1 nasik lemak, 1 nasik goreng, sakit tidak menghalang seleraku..huhu ++


JUMAAT - 22.01.10
++ fotografi ahli2 IMPI, bermula dgn kekalutan, sebab yang meng'incharge'nya, ana..haha..preparation yang very2 bad..ana mintak maaf sgt2 terutama buat Sdr. Rahman - org besar IMPI, masa ni, sakit kepala kembali lagi, badan pun jadi panas semula ++


++ tiap2 hari fikir, boleh ke nak teraju Lajnah LMI ni?? sebab dah dua minggu, ana rasa dah mula down..huhu ++


++ semalam jugak, dilantik menjadi naqib tuk usrah Junior - ana rasa x layak, tapi orang lain rasa ana layak..ntah ape2 je..huhu ++


++ pergi koop jap, beli Actifast pulak (ubat dah abis..huhu), makan 3 bijik sebab sakit kepala tak hilang2, pastu tido sebelum g Jumaat, bangun tido, masih lagi sakit kepala - pergi mandi la dulu, basuh kepala, amek air semayang, Alhamdulillah..hilang jugak sakit kepala tu, dan solat Jumaat pun selesa ++


++ malam; flu dan batuk semakin menjadi2..huhu, sakit tekak dah ilang, sakit kepala dah kurang..ujian2.. ++


SABTU - 23.01.10
++ hari ni pulak, kuliah ganti pertama untuk cuti Chinese New Year nanti ++


++ sanah helwah buat classmate, sdr. Amir.. ++


++ hari ni asyik sok sek, sok sek hidung ni..sori kawan2 kalau ana wat bising..huhu ++


++ bercadang nak beli panadol soluble pulak..tapi x ingat nak gi koop tadi.. ++


++ bukak blog, buat entry ni, Alhamdulillah, post editor untuk kali ni load bersama2 dengan function2nya - x payah la ana nak setting tulisan, kaler2, upload gambar dengan meng"edit" HTML.. seyes, pening giler bila function2 tu xde.. ++ 


KESIMPULAN :





terima kasih Tuhan


Ana bukan saja2 nak mencari publisiti buat cerita sendiri kat sini, huhu, tapi sebenarnya ana nak kaitkan dengan tajuk entri ni "aku hidup kerana cinta Ilahi". Betul, memang dengan cinta-Nya, ana mampu untuk bertahan dan menerima segala2 yang dah dirancang oleh-Nya. Walaupun kadang2 perkara yang dirancang-Nya itu menyakitkan untuk diterima dan ana mengaku, kadang2 ana sendiri terikut2 bisikan syaitan untuk mempersoalkan segala yang ditakdirkan itu..


Contoh kesalahan diri ana, tentang elaun..huhu. Elaun buku yang x dapat tu, ana memang mengutuk dan mempersoal apa rasional nak sekat elaun tu sedangkan itu hak kami..(ni masa tak insaf lagi..kutuk2 belakang..astaghfirullah..huhu). Tapi lepas kelas ngan lecturer ana yang aktif semacam, Puan Siti Rodziyah Nyan, dengan penuh tazkirah darinya serta nasihat2 berguna (sampai kawan ana gelar dia USTAZAH walaupun dia bukan USTAZAH pun..huhu..), baru terdetik dalam hati ana untuk bersyukur dengan apa yang ana dah dapat sekarang. Memang la nilai rm600 tu banyak, dan rugi kalau x dapat, tapi bila related dengan tazkirah yg diberi oleh Puan tu, Alhamdulillah, ana dapat terima. 


Teringat jugak tazkirah ustaz Min (sahabat ana, dia ni macam malaikat..huhu, seyes ni..ana x main2..dia memang baik, susah tuk ana jadi macam dia..). Isi tazkirah dia lebih kurang macam ni :


semua orang akan terima ujian, baik atau buruk ujian tu, ada hikmah yang tersembunyi..Allah datangkan ujian tu, bukan sebab suka2...huhu...jadi, bila terima ujian2 yang macam tu, cubalah untuk berlapang dada untuk menerimanya..(ayat yang depan tu tambahan dari ana je, tazkirah Ustaz Min yang ana ingat cuma ayat yang berkaler merah tu je..huhu)


Betul kan? Bila fikir2 semula, lepas tazkirah Puan tu dengan ustaz Min, baru ana terfikir, Alhamdulillah la boleh dapat rm3400 tu, daripada x dapat langsung..kan?? Teruk betul la..huhu


Astaghfirullah..ampunkan diriku, Ya Allah..aku selalu mengkufuri nikmat2 yang telah engkau berikan..malahan lebih teruk dari itu, sedikit pujian kesyukuran pun aku tidak ucapkan kepadaMu..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dengan cinta-Nya, ana dihilangkan handset, mungkin ada hikmah tersembunyi disebalik kehilangan itu..redha je la..


Dengan cinta-Nya, ana masih mampu menghirup udaranya..untuk menjangkaui satu angka baru "22" dalam hidup ni..satu peluang untuk memperbanyakkan lagi ibadah kepada-Nya..


Dengan cinta-Nya, ana diberi elaun, dapatla untuk nak teruskan hidup ni..


Dengan cinta-Nya, ana dapat sakit macam2 - sebagai mengingatkanku bahawa ana masih ada Allah tempat mengadu dan berharap, juga kifarah dosa yang ana lakukan..


Dengan cinta-Nya, ana diberi macam2 kerja untuk dilaksanakan, mungkin sebagai peringatan dan motivasi bahawa ramai lagi orang lain yang lebih banyak kerjanya dari kerja yang ana ada ni..jangan mudah untuk berputus asa..


Dengan cinta-Nya, ana dapat puaskan keinginan ana - (update blog ni dengan senang tanpa perlu edit2 HTML, tengok KCB 2..hehe)


p/s : 
- buat teman2 yang selalu ziarah blog ni, untuk pengetahuan antum semua, ana memang tiap2 hari bukak blog sebab teringin nak update, balas ziarah kawan2 yg lawat blog ni, jawab komen2..tapi tak sempat, tambah dengan kemudahan wifi yang sekejap ada, sekejap xde


- lagi satu, maaf la x dpt nk balas semua ziarah, sebab selalu sgt ruangan shoutmix ana tu x load sekali.."page not available", so x tau sape yang ziarah - sebab guna proxy kot


- ana ucap terima kasih banyak2 sebab masih sudi ziarah blog ni..


wassalamu'alaykum




January 20, 2010

Thumbs Up for Geng Blogger

Salam

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga ana memberikan sedikit masa untuk menulis tentang Geng Blogger (GB). Sebelum ni ade jugak sebut pasal GB, tapi xde la dengan penuh teori dan ke'detail'an tentang GB tu.

Cuma kali ni, hati ana terdetik nak menulis, khas untuk GB (selit la jugak nasihat2 yang tak seberapa..ad-din an-nasihah..). Memang, mungkin bagi sesetengah blogger, mereka sudah lebih advance dan sudah mengetahuinya sejak zaman pak kadok lagi, tapi takpe la, ana menulis ini sekadar untuk melepaskan tanggungjawab sosial ana sebagai seorang blogger..(best x ayat ana nih..haha). Lagi satu, rasa2 ana la, ramai kawan2 blogger ana kt IPG ni yang kurang tahu berkenaan dengan GB ni..(yg dah tau..buat2 tak tau je ok..huhu...)

First sekali, ana rasa kebanyakan manusia2 yg menceburkan diri dalam dunia blog-memblog ni, ada tujuan masing2 kenapa nak berblog. Di sini, kita mengisahkan satu2 pengalaman, informasi, kehidupan, dakwah, keagamaan, bertukar fikiran dan macam2 lagi lah untuk dikongsi bersama dengan pelawat2 dunia maya ni. Tapi, berbaloi ke jika kita menulis, mengerah buah fikiran yang kadang2 nak tak nak je berbuah, mencari idea2 baru untuk dikongsi bersama, meluangkan masa yang bukannya sedikit untuk membuat satu2 posting, tanpa ada pembaca yang sudi membacanya. Mesti la tidak kan? Kalaulah itu terjadi, antum2 sume confirm akan kecewa, rasa 'down' je untuk terus blogging dan sebagainya lagi (erm...macam pengalaman je..hehe..).

Kaitan GB dengan ayat atas ni?? Ok, sebagai penyelesaian untuk tak nak kecewa dan sebagainya, ana sarankan antum2 yang belum menyertai GB untuk menyertainya (hehe..promoter GB yang amat dedikasi dan penuh berhemah dalam berkata2..). Macam mana nak sertai GB? Di sini ana sertakan cara2 @ kaifiat untuk menjadi GengBloggerian (betul ke???..) :






- kena ade account Facebook (sebab GB sekarang ni hanya menerima pendaftaran untuk mereka2 yang mempunyai FB sahaja, dulu x pun, kenapa jadi macam ni, kena la tanya admin GB sendiri)
- kalau ade FB, antum boleh terus ke site
GENG BLOGGER
- daftar
- dah daftar, antum terus boleh login ke Geng Blogger (xde verified ape2 pun..), mudah kan?
- buat la satu entry atau penulisan baru (testing..testing 1, 2, 3..)
- ping blog antum(ping tu ape? untuk yang tak tahu apa itu ping, ana nak bagitau, ping tu ping lah..haha)


Erm, xdelah, ana akan beritahu apa itu PING. Sebenarnya memang, bagi newbie2 yg baru berjinak2 dalam dunia blogging ni, istilah ping tu sukar untuk difahami apa fungsi sebenar dia (ana pun baru jugak, tapi bila dah rajin explore, dapat la ilmu yang kita nak tu, antum kena ingat jugak, ilmu tu x datang sendiri sebaliknya kita perlu mendatanginya..so lepas ni rajin2 la cari, jangan nak harap orang 'suap' je, tak kira la masa dekat 'U' ke, kat sekolah ke, mana2 ke...).

Maksud PING :

- satu cara untuk memberitahu enjin2 pencarian seperti google bahawa antum telah melakukan peng'update'an di dalam blog antum.

Tujuan :

- mempercepatkan lagi blog atau laman web antum diindex. Sebenarnya, tak buat ping ni pun takpe, sebab blog antum masih akan diindex oleh enjin2 pencarian, tapi ianya taklah secepat blog yang di'ping'.
- dapat menaikkan kedudukan blog dalam enjin pencarian. Contoh, bila antum tulis entry bertajuk "Munakahat dalam Islam", selesai je antum menulis dan mem'publish'kannya, kemudian antum melakukan ping. Ditakdirkan selepas itu ada la insan2 yang kepingin sangat untuk mengetahui tentang munakahat dalam Islam, dia pun search via google ke, ape ke, kebarangkalian penulisan antum tadi untuk diakses oleh beliau amat cerah sebab pada masa itu, penulisan antum mungkin telah berada pada page pertama enjin pencarian tersebut, hasil ping antum tadi. (so, x sia2 la penulisan antum kan...).


**ingat, fungsi PING masih bergantung kepada 'page rank' blog antum. Walaupun setelah melakukan PING, tetapi ranking blog antum '3' sebagai contoh, blog2 orang lain pulak yang menulis tentang munakahat jugak, ranking dia '5', maknanya susah jugaklah untuk antum menandingi blog pesaing2 tersebut dan untuk berada dalam 1st page enjin2 pencarian (bila dengar yang ni, mesti antum rasa x payah la buat ping-mengeping blog ni kan..erm, bagi ana, sekurang2nya kita ada usaha untuk melakukan yang terbaik..huhu..)

** jugak untuk pengetahuan, siapa2 yang menggunakan blogger.com sbg platform untuk blogging, fungsi ping ni perlu dilakukan secara manual, tidak seperti mereka2 yang menggunakan wordpress. Jadi, salah satu cara bagi Malaysian Blogger menge'PING' blog adalah dengan join GB (macam tu lah cerita dia..panjang lebar sekali..).

Masuk semula kepada tajuk sebenar ana, berkaitan dengan GB ni. Selain fungsi GB ni untuk menge'PING' blog antum, fungsi2 lainnya jugak adalah :

- mengeratkan silaturrahim antara blogger2, (terutamanya yang berada di Malaysia la..rakyat Malaysia yang study abroad ke, keje luar ke, pun boleh jugak, janji join GB...hehehe..)
- menjana traffic yang memang sesak..(haha..blogwalking la ke blog2 orang lain tapi INGAT, blogwakling dengan teknik yang betul - ade teknik jugak ke? mesti la ada, antum kena cari sendiri..)
- menjadikan usaha penulisan antum tidak sia2 sebab ia akan dibaca oleh orang lain (tak semestinya kalau x join GB ni, penulisan kita xde orang baca kan..tapi berkemungkinan yang baca tu tak ramai sangat jika nak dibandingkan dengan blogger2 yang join GB...). Lagi pulak, kalau siapa2 yang menjadikan platform blogging ni sebagai wadah berdakwah, mengembangkan syiar Islam, memberikan ilmu2 yang bermanfaat, insha Allah, pahala tu lagi banyak - dengan syarat niat tu ikhlas Lillah Ta'ala..
- boleh dapat pelbagai ilmu2, idea2, berita2 terbaru (selain dapat membaca cerita2 lawak dan penulisan2 personal blogger2, yg mana ianya mungkin sebagai cara untuk me'relax'kan minda - selain membaca al-Quran, solat sunat, berzikir..hehe..)




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cuma, ana nak nasihat sikit, bila dah join GB ni, janganlah salah guna benda ni semata2 untuk menaikkan traffic ke blog antum (dengan cara yang salah la..yang baik tu, teruskan..). Contoh yang ana selalu nampak :

- dengan membuat tajuk yang gempak2 tapi isi xde ape pun - macam menipu je kan, Islam x bagi cara macam ni, matlamat x menghalalkan cara..
- tajuk yang seksi2 - ade ke?? ntahla, ana teka je..
- letak gambar2 menggedik dan sebagainya..


Ana x kata la penulisan ana yang terbaik, sebab ana pun kadang2 ade mengarut jugak..huhu. Cuma tanggungjawab ana sebagai saudara seakidah (dengan andaian sebanyak 95% pelawat blog ana adalah muslim yang berakal..hehehe), untuk berpesan2 dengan kebenaran dan kesabaran. Sebaik2nya, bila dah ada platform yang sebegini, cubalah untuk kita membuat sesuatu yang berfaedah, yang mampu memberi manfaat kepada diri kita dan orang lain. Nabi s.a.w. pun pernah bersabda yang ana dapat simpulkan mafhumnya seperti berikut :



"manusia dikalangan kamu adalah yang mampu memberikan manfaat kepada yang lain"


Itu sahaja celoteh ana...maaflah kalau ade yang membaca terasa hati dengan penulisan ana hari ini. Jangan serik untuk datang lagi ke blog ni k. Apapun, ana menghormati hak semua sebagai blogger, selagi mana ia tidak menyalahi syari'at Allah. Teguran yang terbaik adalah teguran yang mampu membawa kepada perubahan pemikiran dan tindakan, bukannya teguran yang membawa kepada kutuk-mengutuk dan sebagainya..

Hiduplah Geng Blogger untuk semua..yihaaa!!!!

Wallahu ta'ala a'lam..wassalamu'alaykum.



January 18, 2010

Kenapa Nak Sombong????

Salam 'alaykum.

Marah ke? Erm...don't worry, x marah pun. Tajuk yang wujud di atas tu cumalah sebuah perasaan yang tiba2 timbul dalam hati ana lepas solat tadi.

Sebenarnya, satu persoalan timbul tadi, kenapa manusia suka menyombong diri kepada Allah. Macam mana yang dikatakan sombong dengan Allah tu? Ya lah, lepas solat, terus je angkat kaki tanpa menadah tangan. Kenapa bila kita hidup, susah sangat nak berdoa, bila kita hidup, susah sangat nak bersyukur, bila kita hidup, susah sangat nak berterima kasih, susah nak menghargai..(erk..lebih kurang sama je kan..huhu..)

Ramai antara kita yang faham, doa tu ialah menadah tangan bila lepas solat, mengangkat tangan lepas salam, itu sahaja. Sedangkan solat itu pun merupakan doa..(takrif solat dalam fiqh dari sudut bahasa ialah ad-du'a..). Tetapi, berapa ramaikah muslim yang mendirikan solat penuh 5 waktu sehari semalam? (pengecualian untuk mereka yg uzur syar'ie la kan..). Berapa ramai pula orang yang bersolat menadah tangan untuk memohon sesuatu dariNya? Soalan2 yang ana rasa pembaca2 boleh jawab sendiri.

Mesti antum semua pernah jumpa orang yang sengaja meninggalkan solat kan, tak pun kawan2 yang bersolat, bila salam je, terus cabut lari..tanpa berdoa terlebih dahulu. Bergunakah apabila kita sombong dengan Tuhan?

Dalam hidup seharian kita pun, mesti kita 'tak syok', kadang2 sakit hati pun ada bila ada manusia yang sombong dengan kita. Contohnya macam bila kereta kita berselisih kat jalan yang kecik, then kita mengalah dan memberi ruang untuk kereta tu jalan dulu, tapi bila dah dapat jalan, x pandang langsung ke kita, jauh sekali nak bagi senyuman tanda terima kasih. Kalau cikgu pulak, bila anak murid x beri salam, ucap selamat ke, mesti hati rasa geram je..(sambil2 kata dalam hati, ni boleh jadikan point tuk assembly next week...erk..).

Kesimpulannya, kita akan rasa sakit sangat bila orang sombong dengan kita. Nak marah pun ade. Begitulah juga halnya dengan Allah. Cuma tak boleh la bila kita nak kata Allah sakit hati dengan mereka2 yang sombong denganNya, murka mungkin boleh diterima.

Jadi, siapalah kita untuk berlaku sombong dengan Tuhan. Sedangkan senafas udara yang kita sedut ni pun, nikmat yang tak ternilai harganya, kalaulah ditarik nikmat itu, pasti cukup terseksa. Itu pun masih nak sombong dengan Tuhan.

Binalah perhubungan yang sebaik mungkin antara diri kita dengan Tuhan. Ingatlah, jika kita tidak menjaga perhubungan tersebut, kita sendiri yang akan rugi, sedangkan Allah tidak rugi walau sedikit pun. Semakin jauh diri kita dengan Allah, maka begitulah juga, Allah akan semakin jauh dari diri kita..(macam hipotesis sains pulak..huhu..).

Berdoalah kepadaNya tanda kita sentiasa ingat padaNya. Bagi ana, sesibuk mana pun seseorang itu, janganlah langsung lupa tentang hubungannya dengan Allah (maksud ana di sini adalah untuk berdoa..). Alhamdulillah, bagi ana, x pernah lupa untuk berdoa terutamanya lepas solat. Paling tidak pun, jika sibuk sangat, ana x kan lupa mengucapkan hamdallah kepadaNya, berselawat ke atas Nabi, membaca doa untuk kedua ibu bapa dan juga doa agar diberikan hasanah di dunia dan akhirat.

Apapun, dalam sibuk2 tu, berdoa perlulah dihadirkan dengan hati, bukan sekadar ucapan dibibir sahaja. Berdoa saja, tapi fikiran melayang ke lain (sambil doa ingat makan, kerja x siap lagi, assignment berlambak2, duit xde dan sebagainya..), x boleh jugak? Doa yang sebegitu tidak memiliki pakej yang lengkap untuk dihadapkan kepada Allah..mungkin akan dilemparkan oleh Allah seperti kain buruk saja, malahan mungkin tidak akan diangkat langsung oleh Malaikat.

Sebab itulah, suasana dan keadaan hidup masih di takuk yang lama..mungkin ada yang ambil masa 2 bulan, 2 tahun, 12 tahun, 20 tahun untuk dapat berubah ataupun sembuh ataupun apa2 sahaja seperti yang didoakan. Kita akan terfikir, setelah lama berdoa, kenapa cepat, kenapa lambat untuk mendapat hasilnya seperti yang diinginkan, ataupun xde perubahan langsung? Jawapan? Erm, you hold the 'key'..

Nasihat ni buat sahabat2, juga buat diri ana sendiri. Ana pun xde la sempurna sangat. Kadang2 dalam berdoa, fikiran pun ke lain jugak..huhu. Tapi, apa yang penting perlulah kita berusaha untuk melakukan yang terbaik dalam semua benda yang kita buat. Semoga ianya bermanfaat.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul"
++ al-Baqarah :186 ++

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Sesungguhnya Allah SWT itu bersih lagi suci, dan Allah tidak menerima kecuali yang bersih lagi suci. Dan sesungguhnya Allah memerintah orang-orang mukmin dengan apa yang diperintahkan ke atas para rasul. Allah berfirman " Wahai rasul-rasul, makanlah yang halal dan lakukanlah amalan salih" Allah juga berfirman, "Wahai mereka yang beriman, makanlah rezeki yang baik-baik yang dikurniakan kepadamu" Kemudian terdapat seorang lelaki yang bermusafir jauh sehingga kusut rambutnya dan berdebu mukanya. Lelaki ini menadahkan tangannya untuk bermohon kepada Allah dengan berkata "ya Rab, ya Rab" sedangkan makanannya haram, minumannya haram pakaiannya haram dan mulutnya disuapkan dengan sesuatu yang haram. Bagaimana akan diperkenankan doanya?"
++ hadis riwayat Imam Muslim ++

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


p/s : xperlu sombong2 lagi pas ni..tak kiralah sesama manusia ke ataupun dengan Allah. Lagi sekali ana ulang, jangan sombong2..KITA SENDIRI YANG AKAN RUGI...

January 17, 2010

Penampar mampu menjawab 3 persoalan

Salam..

Selepas menggoogle (x sia2 ana korbankan masa tidur petang..hehe..), ana dapat mencari link mediafire tuk mendownload Ketika Cinta Bertasbih II. Sambil menunggu download complete, ana nak bercerita lagi tentang satu kisah ni. Kisah ini 1st time dengar masa ana hadiri daurah IPT, tapi dah x ingat bila waktu dia.

Berikut cerita yang ana nak kongsi bersama :

Seorang pemuda yang baru sahaja pulang ke tanah air setelah belajar di luar telah meminta ayahnya untuk mencari seorang ulama' yang mana ulama' tersebut dikehendaki menjawab 3 persoalan darinya. Setelah mencari, akhirnya ayah pemuda tersebut berjaya mendapatkan apa yang dihajati anaknya itu. Setelah itu, bertemulah pemuda tersebut dengan alim ulama' dan dia mula menanyakan soalan.

Pemuda : Siapakah tuan dan bolehkah tuan menjawab persoalan2 saya?
Ulama' : Saya merupakan hamba Allah dan jika diizinkan oleh-Nya, saya akan menjawab persoalan kamu.
Pemuda : Adakah tuan begitu yakin mampu untuk menjawab persoalan2 saya? Sedangkan telah ramai ilmuwan2 serta cerdik pandai yang tidak mampu memberikan jawapan kepada pertanyaan2 saya ini.
Ulama' : Insha Allah, saya akan menjawab pertanyaan kamu dengan sepenuh kemampuan saya.
Pemuda : Sebenarnya saya mempunyai 3 soalan yang perlu tuan jawab. Soalannya ialah :




**Kalau Tuhan wujud, tunjukkan kepada saya tentang wujudnya Tuhan itu
**Apakah yang dimaksudkan dengan takdir
**Jika syaitan diciptakan dari api, kenapakah mereka akan dimasukkan ke dalam neraka juga yang dibuat dari api juga. Bukankah itu tidak menyakitkan buat mereka kerana memiliki unsur yang sama? Adakah Tuhan tidak berfikiran sejauh itu?



Setelah tamat pertanyaan dari pemuda itu, dengan tidak semena2, ulama' tersebut terus menampar pemuda tersebut dengan tamparan yang begitu kuat sekali. Dengan kesakitan yang amat sangat, pemuda itu bertanya :

Pemuda : Kenapa tuan menampar saya,adakah tuan marah dengan pertanyaan2 saya tadi?
Ulama' : Tidak, saya tidak memarahi kamu, sebaliknya tamparan yang diberikan itu merupakan jawapan dari saya untuk menjawab ketiga2 persoalan kamu tadi.
Pemuda : Saya benar2 tidak memahaminya, boleh tuan jelaskan dengan lebih lanjut lagi?

(jawapan soalan 1)
Ulama' : Baiklah, begini...bagaimana rasanya penampar saya tadi?
Pemuda : Semestinya saya merasakan begitu sakit sekali.
Ulama' : Jadi kamu percayakah bahawa sakit itu wujud?
Pemuda : mengangguk tanda setuju dan percaya bahawa sakit itu ada.
Ulama' : Baiklah, jika kamu percaya sakit itu wujud, tunjukkan kepada saya tentang kewujudan sakit itu.
Pemuda : Oh, saya tak boleh menunjukkannya kepada tuan.
Ulama' : Jadi, itulah jawapan kepada soalan pertama kamu. Sebenarnya kita merasakan kewujudan Tuhan tetapi kita tak mampu untuk melihatnya sekalipun.


(jawapan soalan 2)
Ulama' : Adakah kamu bermimpi malam tadi bahawa pada hari ini saya akan menampar kamu?
Pemuda : Tidak.
Ulama' : Kamu terfikirkah bahawa kamu akan menerima tamparan dari saya pada hari ini?
Pemuda : Tidak sama sekali.
Ulama' : Jadi, itulah yang dinamakan takdir yang mana kamu tidak mengetahuinya sedikitpun melainkan setelah kamu melaluinya.


(jawapan soalan 3)
Ulama' : Saya menampar kamu menggunakan tangan. Ingin saya tahu, daripada apakah tangan ni dibuat?
Pemuda : Kulit.
Ulama' : Bagaimana rasa tamparan tadi?
Pemuda : Begitu menyakitkan.
Ulama' : Begitulah juga halnya dengan syaitan dan neraka. Walaupun syaitan dan neraka merupakan satu unsur yang sama, jika Allah berkehendakkan neraka untuk menjadi satu tempat yang menyakitkan untuk syaitan, maka ia akan berlaku seperti yang dikehendakinya.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Justeru, apa yang dapat ana simpulkan di sini bahawa, kewujudan dan kekuasaan Allah itu tidak perlulah kita pertikaikan lagi dengan persoalan2 yang tidak patut kita fikirkan. Jika kita tetap berfikir sejauh mana sekalipun, kita tidak akan dapat mencapainya dengan kuasa akal yang begitu terbatas ini (tak tercapai akalmu...). Akal yang diberi oleh Allah ini bertujuan agar manusia sentiasa memikirkan bagaimana untuk membezakan antara baik dan buruk, memikir kejadian2 ciptaan Allah dan segala apa yang berkaitan agar nanti kita mampu untuk menjadi sebaik2 manusia semasa hayat dan dianugerahkan syurga ketika berada di sana. Wallau a'lam.

p/s : download KCB II dan siap. So sekarang masa untuk ana menontonnya..(excited giler..huhu..). Nanti kalau ada masa + server x busy, ana akan kongsi ngan antum semua serba sedikit berkenaan sinopsis cerita KCB II ni dan juga link tuk download cerita ni..so, tunggguuuuuuuuu!!!