January 07, 2010

Ketaksuban kepada Blog - Part 1

Salam buat semua


Hari ini, semakin ramai berblog - adakah disebabkan "dunia dah maju, zaman dah berubah??" :)


Semakin hari aktiviti blogging semakin femes. Ana sendiri pun merasakan ke'femes'an tersebut walaupun ana baru sahaja menceburkan diri dalam dunia ini (lebih kurang 8 bulan..). Dan dengan berblogging inilah, ana dapat tahu banyak benda berkaitan (paling menonjol, ana boleh bermain dengan HTML code, tapi xlah sehebat otai2 yg lain..terima kasih kepada blog2 tutorial yang berlambak di pasaran..hehe)

Kalau dulu, masa mula2 ana dapat sambung study tuk degree ni (3 years ago..), nak tulis guna word pun x berapa pandai. Function2 yg ade pun susah untuk ana tahu apa guna dia (lagipun masa tu, laptop sendiri pun xde, internet ke, ym ke, facebook ke, friendster ke, ape lagi bahasa HTML, langsung ana tak tahu ape bendanya semua tu).

Serius ana cakap, ana dapat berdepan dengan komputer pun lepas habis SPM. Bila masuk je maktab ni, barulah kenal semua2 tu. Lagipun benda ni dah jadi 1 keperluan penting untuk student sejak bertahun2 sebelum tu, ana je yg lambat..biasalah, anak kampung, mana tau benda2 macam ni semua - nak cakap macam katak bawah tempurung, tak jugak sebab ana bukan si katak yg malang itu..hehe. Ye la kan, macam nak buat assingment, mesti kena bertaip, ikut format yg dia nak, macam2 lagi lah (syukr0n kepada sahabat ana, Jas (jangan kembang ek kalau terbaca entri nih), yang selalu meminjamkan laptopnya semasa ana tak mempunyainya lagi..huhu..

Dengan laptop dialah, ana belajar sikit2 pelbagai benda. Buat assignment ke, surf internet ke, dengar mp3 ke, semuanya guna laptop dia..(huhu..kadang2 rasa macam perampas je, malu kat kawan2 pun ade la jugak..tapi sebab tuan empunya x kisah sangat, ana pun jadi x malu..hehe - erm, jas, belanja aku, nama hang dah femes satu dunia nih..haha).

Tapi itu dulu, sekarang ana dah punya laptop sendiri. So ana pun apa lagi, lebih bertambah giat la mengadap laptop. Kalau ade masa kosong je, konfem muka ana ngan muka laptop ni akan bertentang, lirik2 manja..hehe. Sekarang ni, ana dengan laptop, tak boleh dipisahkan..haha. Dah jadi hobi pun, rasa macam kurang je hidup ni kalau x berdepan ngan laptop.

Erm, rasa macam panjang je entri ni. Takut bosan pulak sape2 yang baca 'sejarah' ana nih..huhu. Sebenarnya ana nak tulis pasal benda lain, tapi tiba2 je fikiran melencong ke lain (ni la jadinya kalau wat penulisan xde guide, dulu cikgu BM ana suh buat rangka dulu sebelum nak tulis ape2..haha..sorry la cikgu ye, ana ingat, tapi malas punya pasal, so macam ni la jadinya)

Rasanya ana akan tulis apa yang ana nak tulis tu kat 'new post' lain nanti. Macam ana cakap tadi, ana x nak tulis satu2 posting panjang2 sangat, sebab berdasarkan pengalaman ana sendiri, ana x rajin nak baca entri orang lain yang panjang2. Boleh jadi bosan..hehe..

Ok lah..to be continued..wassalam.

p/s : macam x kena je tajuk entri ni..haha - ana tulis apa yang ana rasa nak tulis..antum semua layan je la..kalau xnak baca, xde sape yang rugi pun..peace!!!no war ok :)


4 comments:

amirah said...

sesi pmbljrn yg berkesan nmpkny..hehe

Mi vida said...

hahahaha..

ain fathihah said...

belajar dan belajar..

komen skit entri kamu,
bagi sesetengah org..blog ni dah jadi macam pakwe/makwe..tiap2 hari nk belek, nk jenguk..rasa rindu jeee kalau lama tak tengok blog sendiri..hehe

Anonymous said...

belajar banyak