February 23, 2010

Kembara Mencari Nikmat Yang Hilang.. :P

Salam 'alaykum kepada semua..semoga sentiasa dinaungi lembayung rahmat Ilahi hendaknya..

Ana menulis lagi..erm..walaupun penuh dengan ketidakselesaan, namun ku gagahkan jua jari ini untuk terus menari di atas keybord ini..ayat nak sedap je kan...hehe. Apapun..best tak tajuk atas tu..bunyi ala2 tazkirah agama je kan..tapi sebenarnya langsung bukan, cuma ada la sikit2 yang berkaitan..huhu :)

Tentang air. Air..air..air..di mana engkau wahai air, kami amat merinduimu..Huhu..problem betul bila air xde..semua benda jadi malas je nak buat..ye la kan, tak selesa langsung..plus cuaca kat Perlis ni, yang ramai sedia maklum negeri terpanas Malaysia. Jadual tuk hari ni pulak full..dari pagi 7.30 sampai la 7 malam. Mungkin hari ni menjadi hari yang teruk buat diri ana dan seluruh student IPG kampus ni. Ya Allah..apakah aku akan bersabar menerimanya?

Ana memang dah set untuk bangun awal pagi ni dalam jam 5.30 pagi, sebab nak cari air (kena awal..sebab ada perhimpunan mingguan - 7.30 pagi. Baju pulak tak iron lagi. Mujur roomate ada motor, tak de la susah2 nak jalan kaki. Tak pelik bila pagi ni ramai jugak yang bangun awal (selalu pukul 6.30 je baru asrama ni bising..huhu) 1hasrat, 1tujuan, 1malaysia..eh silap, hehe..1 matlamat..mencari air.

Pencarian bermula dengan pergi ke tandas asrama dulu, mana la tau air dah ade semula, tapi hampa..masih tiada apa2 yang mencurah dari paip2 tu. Masuk bilik semula, ambil barang2 mandi dengan pakaian, bersama2 roomate, menjelajah seluruh bangunan di IPG ni..tandas di Pusat Pendidikan Luar, surau, kafeteria, kantin, dewan besar, gymnasium, astaka, bangunan Jabatan Pengajian Teknikal, bangunan Sekolah dalam Institut, bangunan admin...hebat, riadah pagi yang tidak semena2 dilakukan oleh ana dan roomate..bukan air yang kami dapat tapi peluh n penat ade la..huhu.

Lepas tu, jam sudah 6.10 pagi..azan subuh sekejap je lagi..ana tak mandi lagi ni..adeii. Duduk termenung sekejap memikir masa depan kat sebelah tandas yang tak berair (haha..thinking about my future life for today..). At the end, buat keputusan, pergi bandar Kangar..cari la mana2 masjid terdekat yang ada..harap2 masalah air hanya di IPG. Alhamdulillah, memang Tuhan masih menyayangi hambaNya..mujur Dia tarik sebahagian nikmat je pagi ni. Kami mandi kat masjid kubah hijau, dalam jam 6.30 pagi..erm..tak sangka, dalam banyak2 masjid di Kangar ni, masjid ni jugak yang menjadi pilihan ramai (jumpa muka budak2 maktab jugak kat sini..) selain masjid Alwi dan masjid2 lain. 



Siap2 mandi dan solat subuh, pastu balik semula maktab..pukul 7 baru sampai..badan dah berpeluh semula (nasib badan..orang lain ok je..ana je yang punya badan lain sikit..hahaha). Iron baju sekadarnya..sempat sampai ke perhimpunan jam 7.35..huhu..letih berkejar sana sini. Serupa x mandi pagi je..macam bersukan ada la. Buat kerja apa2 pun dah jadi tak best. Masa perhimpunan bergoyang2 badan, panas dan berpeluh. Habis je assembly, terus masuk kelas, cari kipas, set kelajuan yg paling laju..hahahaha..puas hati. Akhirnya..nikmat kesejukan kembali.

Kesimpulan? Erm..hargailah nikmat2 yang dikecapi sebelum ia hilang dari pandangan matamu..hehe..ayat nak best je. Ujian Allah pada kami..ada yang merungut, ada yang x..apapun, sabar itu perlu. Ujian tanda Allah ingat pada kita..tanda Allah sayang pada hambaNya. Dengan ujian tu, orang yang susah nampak muka di surau pun, boleh solat subuh di masjid..hebatkan..(cakap tuk diri sendiri jugak yang selalu lalai..huhu). 

Sehingga saat penulisan ni dibuat..air masih tak de. Tiap kali nak solat, kena keluar Kangar. Itu mujur bagi mereka yang menjaga solat..kalau yang tak..macam mana la kan. Mesti buat dek je..alasannya air xde..tak boleh pakai betul la kepala2 yang macam ni..huhu. Hari esokku gimana ya??? Kembara mencari air lagikah? Kembara mencari nikmat yang hilang buat seketika..ya mungkin seketika..jangan la lama2 ye. Ya Allah..tabahkan dan sabarkanlah hati ini menghadapi ujian kecil ini.

p/s : lari dari tajuk sikit..erm..hari ni follower blog ni dah cecah 100 orang..(ketinggalan kan..blog orang lain dah beratus2 pun..huhu) Apapun, tahniah buat Luqman.Islam yang telah menjadi yang ke-100 itu. Maaf la, blog ni x macam blog orang lain..tak dapat bagi apa2 pun, cuma apa yang ana mampu..sekadar berkongsi ilmu dan idea2 untuk faedah bersama buat diri kita semua..harap antum semua berpuas hati :) 

erm..sejujurnya ana lebih pandang pada komen yang banyak berbanding follower yang ramai..huhu..sebab dengan komen yang diberi itu, lebih menggambarkan bahawa penulisan kita di baca dan di hargai orang lain (tak bermaksud follower x penting..itu hanya pendapat ana..jgn ade sape2 yg terasa atau marah pulak ye..peace!!!no war ok..)





5 comments:

wahida jumaat said...

salam..berkaitan dengan air....
insyaAllah niy ujian sementara...tabahkn hati...
i love da way u wrote ur blog...
btw,followers tu xpenting..aslkn ikhlas menulis....truskn menulis
:D

محمد فردوس سعد said...

wahida : betul..sabar je yg paling penting..pasti kita akan melalui semua perkara dengan tenang..

erm..xde la menarik sgt..biasa2 je..berkat pengalaman melihat, berlajan dan mentafsir blog2 sahabat..blog enti pun menarik juga :)

shameel Iskandar said...

Assalamualaikum,
Sy tertarik dgn n3 ttg air. Bagus sekali N3 tu. Ketiadaan air mybbkan hidup serba tak menjadi.

DiNa-DiaNa said...

sabar..Allah nak menguji iman seseorang bukan di luar kemampuan seseorang..

dia rasa kamu mampu..makanya DIA menguji..(",)

محمد فردوس سعد said...

shameel : bukan kita je..sume org akan rasa mcm tu..keperluan asas yg paling manusia perlu untuk meneruskan idup..

dina : syukr0n :)