February 15, 2010

Pedalaman???


Salam 'alayk..

Hari ni ana online di rumah member, bukan dekat hostel dah, sebab "agak lengang" dan keseorangan. Ada la jugak wujud rasa "cuak"..huhu. Erm..abaikan tentang ketakutan tak berasas tu :)  Hari ni nak jalan2 cuti-cuti Malaysia (sebab lain ana meninggalkan asrama..). Tak tau sebenarnya nak gi mana sebab xde planning sangat..ikut je ke mana tuan 'driver' nak bawak.

Semalam ana terbaca satu berita dalam Kosmo!, berkaitan dengan ana mungkin. Mula2 rasa x best sangat, kiranya "bad news" la..tapi bila fikir semula, ana redha je apa yang bakal terjadi nanti...(sedih sangat ke?? haha..hati sedih x siapa yang tahu..)

~~~~~~~~~~~~~~~~

BALIK PULAU – Tiga tahun mengajar di sekolah pedalaman adalah antara syarat baru yang akan diwajibkan kepada bakal- bakal guru.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, syarat-syarat itu membabitkan guru lepasan
Institut Pendidikan Guru (IPG) kelolaan kementerian itu serta institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Berita lanjut..baca sendiri di sini...

~~~~~~~~~~~~~~~~
Dalam kepala asyik fikir nanti posting tercampak ke Sabah Sarawak ke? Berat je nak pergi sana, tapi apa boleh buat, tahi kambing bulat..hehe. Apapun, perkara sebegini memang dah ana jangka awal2 lagi..sejak masuk IPG ni..cuma masa awal2 dulu, xde la serius sangat memikirkannya. Bila dah nak hampir graduate ni, baru la tahu langit tu tinggi ke rendah..huhu.


Tapi..insha Allah, ana mampu menghadapinya..pantang anak lelaki menyerah kalah awal2..hehe. Belajar untuk meredhai dengan segala apa yang telah ditetapkan Ilahi untuk ana. Redha tu yang paling penting dalam apa jua keadaan..sebab bila kita mampu terima semua ketetapan tu, buat apa pun xde rasa berat dan tertekan.

Sekian, wassalam...



2 comments:

Anonymous said...

hmm btul tu..everything happens 4 reasons..

sekejap jer pejam celik da tiga thun..

good luck! ^^

محمد فردوس سعد said...

sape anon ni eh?erm..apapun,betul..terima je apa yg ditentukan :)