March 04, 2010

Maktab ooo maktab...

Salam 'alaykum

Lama suda rasanya jari-jemari tak menari dengan riangnya atas keyboard ni...dek kerana tuannya mengalami kesibukan tahap dewa dalam 2 minggu kebelakangan ni. Apa tidaknya, ade 3-4 esaimen kena buat, baru settle satu, itu pun terkial2 nak siapkan. Nak buat portfolio, berlambak2 tuk 5 subjek..mengarut je MQA ni. Tambah pulak lain2 keje, untuk persatuan (buku program BIG nak guna Ahad ni), nak kena berkhidmat untuk rumah sukan lagi, then kena jadi medic team tuk kejohanan olahraga tahun ni..adeii..penat la jugak kena habiskan masa petangku dgn kepanasan macam ni, well, bila dah selalu terbiasa dgn winter, beginilah jadinya..ahakss :P

Study maktab rasanya lebih penat dari IPT lain. Mungkin sebab suasana dia. Student sini tak boleh bebas sangat, setiap aktiviti wajib kena hadir, nak lari susah, sebab at the end, akan ter"kantoi" jugak, sebab akan dapat ditangkap oleh HEP merangkap cikgu disiplin walau korang menyorok kat lubang cacing pun. Siapa2 yang nak tuang aktiviti tu, mesti kena fikir 2, 3, 4, 5 kali..huhu, sebab kehadiran akan di ambil ikut kelas (hehe..tengok, kat sini ada sistem kelas tetap macam sekolah..start dari foundation, 1 1/2 tahun + 4 tahun for degree = 5 1/2 tahun, tengok kiri, kanan, atas, bawah, depan, belakang, akan nampak muka yang sama, memang boring). Satu lagi sebab susah nak lari dari aktiviti adalah kerana jumlah studentnya yang takde la ramai sangat. Student sepenuh masa dalam 7 - 8 ratus lebih je..berbanding U, berpuluh2 ribu la kot..huhu.
Sebagai salah seorang student maktab, ana kadang2 stress, kadang2 rasa syok jugak (sebab teringat suasana masa sekolah dulu). Suasana sekolah tu masih ada lagi, macam perhimpunan pagi Isnin, ada sukan tahunan, cuti ikut cuti sekolah (dis part i like..ekeke)..., ada mentor aka cikgu kelas, ada peraturan yang ketat2 macam kat sekolah..kalau timbul masalah disiplin, akan ade sesi ceramah berupa bebelan yang akan disampaikan masa perhimpunan..(yang ni pulak, honestly i dun like..sebab bukan kita yang wat salah, tapi kena dengar jugak..huhu)
Itu saja penulisan kali ni, sekadar untuk tak nak bagi blog ana ni bersawang dengan meriahnya...hehe. Erm, sebenarnya bukan dgn niat nak mempertikai cara pengurusan maktab terutama dalam bab disiplin, (sebab ana bukan budak bermasalah yang suka membuat onar itu..ana budak baik..hehe, yang sedikit-sebanyak / kadang2 tertekan jugak dengan masalah yang dilakukan orang lain..sabo je la, one year n a half lagi before grad) bukan jugak mahu mempertikai taqdir ana ditempatkan di sini, tapi hanya kerana sebab yang simple, just suka2 untuk menulis..sebab takde idea nak tulis ape, hehe.
Kesimpulan : sabar & jangan asyik nak merungut je + syukur buat Ilahi dengan nikmat ini.
"aku mahu terbang......menjelajah dunia"...tiba je..huhu, tapi itu yang tengah dibisik2 oleh hati kecil ni :D
Erm..salam 'alaykum.



5 comments:

Anonymous said...

he3...biasa la busy2 mcm tu..nnti klu da xbusy..

msri rindu blik kerje2 time sibuk dulu :)

محمد فردوس سعد said...

anon : eh,sape ni ye?apapun ana stuju, hari ni dh abis sukan..rasanya ni sukan last buat ana masa kt mktb ni..tahun dpn xde dah, sbb dh pi sekolah..huhu..mesti rindu suasana mcm ni..

hargailah segala apa yg berlaku di sekeliling kita walaupun ianya terasa memenatkan dan terlalu pahit untuk dilalui :)

Anonymous said...

saya suke jdi silent reader jer :)

محمد فردوس سعد said...

anon : huhu..silent reader ni yg buat blogger tertanya2..selagi tak tau,slagi tu dia nk korek tuk tau..

Anonymous said...

:)