April 18, 2010

bila jiwa mula bersatu..hati mula merindu :)


Assalamu'alaykum...

Kalam terindah dariku buat semua.

Apo kono eh jang..huhu. erm, ntah..jang okeh je pun. Cuma masih mengumpul smula sisa2 kegigihan dan kerajinan untuk aktif berblog...haha. 

Sebulan berpraktikum, sibuk sgt2..tak sempat nak update blog. Lau ade masa time cuti pun, ade keje nak kena wat..of kos la keje yg ade kaitan ngan praktikum..tapi ade jugak keje2 yg xde kaitan ngan praktikum mcm kursus kepegawaian KOAM, keje2 sambilan lain mcm berangan2, rehatkan bdn..tido, tido n tido..hahahaha.

Then, bila dah "busy", blog x diupdate, so pengunjung pun berkurangan..ye la kan, lau dah xde benda baru yang nak diceritakan..sape la yg nak dtg tgk. Tapi harapnye lepas ni, akan ada semula yg nak membaca isi blog ni. Tak nak la syok sendiri je bila menaip..tapi xde org yg nak baca :(

Ok, straight to the point..tentang tajuk..tajuk atas ni macam apa antum rasa? Adakah ana bercintan-cintun ngan seseorang? Adakah hati ana sudah terpaut pada si dia? Adakah ana bersatu ngan pontianak macam lirik lagu pulangkan tu.."bila bunyi bersatu..kau milikku..."haha..

Oklah..xde ape2 rasanya ngan title tu..cumanya ia ade kaitan ngan pengalaman ana sebulan lepas...very2 nice experience..i like..very2 like..so muchhhhhhhhhh...haha (lupakan tntang grammar ye). 

Kalau dulu2..ana yg jadi anak murid..sekarang ana sendiri yg ada anak murid. Macam x percaya je. Rasanya baru semalam duduk kat bangku skul. 

At first, rasa berat sangat nak wat praktikum. Hari2 nak kena pikir tuk esok..ape yg nak kena buat start dari lesson note, bbm, strategi nk guna dlm kelas..macam2 la. Memang itu satu perkara yang amat menyeksakan tuk diri ana yg serba malas ni tapi xde la malas mcm certain2 orang tuh, keje assignment berkumpulan, tapi skadar tumpang nama...ade ke patot??? :P 

Tapi itu pada permulaannya..memang, time nak bangun pagi, pastu terfikir pulak kena pergi sekolah hari ni, nak usung buku itu, buku ini, bbm yg macam2..penat woo..sakit2 belakang ni pun x hilang lagi. Rasa macam malas je nak bangun, tapi sebab dah itu tanggungjawab..terpaksa la tunaikan jugak. 

Masam je muka nak pi sekolah..start dari turun tangga hostel ke parking kete, pastu dalam kete pun diam je. Memang takde mood nak berkata2 ngan member. Lagi pulak lau lesson note tak siap. Mati la nak ajar ape kat budak2 ni. Itu belum lagi bila dengar ade lecturer or guru pembimbing nak datang observe..memang lagi kecut perut la. 

Tapi kadang2 ada jugak la gelak sorang2, bila dengar celoteh deejay radio pagi2..tapi x lama pastu muncung balik..haha..nak bayangkan punya malasnye nak pi sekolah.

Macam tu la ceritanya masa mula2 praktikum..ana tak tau la orang lain macam mana. Tapi itu diri ana..sejujurnya memang macam tu. 

Tapi bila dah masuk minggu 2 sampai yang last, hati mula berubah, jiwa mula berpadu dan bersatu, jiwa cikgu tu dah mula berputik..chewahh. Ini perasaan yang tiba2 muncul dalam diri ana..bukan sebab nak jiwang2..tak main la ana nak jiwang ni..huhu.


Walaupun rasa malas nak pi skul time bangun pagi tu memang masih wujud, tapi rasa tu akan hilang bila ana jejak kaki ke sekolah tu, bila tengok wajah mulus anak2 murid..gelak tawa dorg dengan kawan2..bermain bersama2..takde langsung tanda2 banyak masalah kt muka masing2. Stress  ana ngan keje2 pun hilang. Selalu ana monolog dalam diri.."bestnye jadi budak2..tak perlu nak pikir tanggungjawab yg berat2..."

Itulah kan, bila jiwa mula bersatu, hati akan mulai merindu. Ya, jiwaku dengan murid2 sudah menampakkan putik2 mekarnya penyatuan, tapi time2 dah mula bersatu ni la, terpaksa berpisah dengan mereka. 


Sedih sangat2. Hari terakhir masa bagi hadiah kat anak2 murid sebagai kenangan, ana bagi la jugak ucapan dan nasihat sikit2...jujur ana katakan..hati kat dalam ni sebak semacam je..tapi mujur dapat cover. Sedih bila tengok ada yang menangis sebab sayu bila ana kata "ini hari last saya mengajar kamu".


Tapi nak buat macam itu, hanya itu saja detik yang ditentukan untuk kita bersama. Ada yang cakap, "ustaz, jangan la pergi lagi..kami suka ustaz ajar kami..", ada juga yang cakap.."ustaz..kenapa tak bagitau yang ustaz dah nak pergi? kami nak bagi hadiah kat ustaz..". Huhu..budak2 ni, walaupun kadang2 dalam kelas nakal, tapi masih punya perasaan sayang dengan cikgu2 dorg..sedih sangat2 time tu. Mau je ana nangis, tapi still kena cover macho.


Takpelah..kamu semua nanti janji dengan ustaz..belajar rajin2..jangan malas2 tau. Kalau ada kesempatan, kita berjumpa lagi. 

Ustaz rindu dengan kamu semua..Kamul semualah pengalaman pertama ustaz dan pastinya, ustaz takkan lupakannya. Tiap2 kali ustaz tengok gambar kita bersama, ustaz pasti senyum sorang2..terbayang2 karenah masing2 dalam kelas....

"Bila jiwa mula bersatu..hati mula merindu.."

p/s : suka ngan lirik lagu "memori tercipta" ni..walaupun x layan sgt..tp lirik dia memang kena dengan diri ana sekarang..

...di sini jua memori tercipta
walau seketika terjalin kasih kita
mungkin di sini kita kan terpisah
kenangan bersama tiada ku lupa
yang terpahit jua termanis
semuanya bagiku terindah
kuingati buat selama-lamanya...




18 comments:

iktiraf said...

Salam ziarah.

senyum sorang2 baca entri ni. :)
tak sabar2 pulak nak practical rasanya.macam best je..hehe (^.^)

D.K. said...

salam 'alaik....

jeles ana pd enta. antara teringin nak merasa mengajar kanak-kanak ni. tp cam tak yakin jek sbb ana dikatakn berwajah garang n susah nk mesra. hahaha, anyway, syukran kerana sudi share pengalaman. sekurang2nya enta memberi ana semangat utk merasai apa yg enta dah rasa... syukran akhi...

manna_salwa said...

salam,
seronok baca entri ni..
xsabar nk berpraktikum..
tp lama lagi..
pbs next sem..
:)
syukran ats perkongsian pengalaman..
:)

محمد فردوس سعد said...

~ iktiraf : haha..smpi skrg pun ana masih tersenyum sorang2 bila terkenang kat budak2 ni..manis sgt pengalaman yg ada

of kos..memang menarik, cuma perlu sediakan hati...jgn nnt tertekan pulak..jgn bermalas-malasan macam ana :)

محمد فردوس سعد said...

~D.K : hehe..jeles apenye?xde la..sume leh ajar pe..cuma cara je yg berbeza..erm..pasal muka grg atau tidak,bnda tu xleh jd ukuran yg ckp kita xleh nk ngajar bbudak..kdg2 cikgu yg garang tu la yg jd pilihan hati budak2 tuk disayangi..jnji cara kita betul..hehe

ana mmg suka share ape yg dialami dlm idup ni..br dpt rasa yg idup ni ade kawan2 yg bersama kita..xpe ye..truskan bersemangat..jgn segan2 ngan apa yg dikata orang.. :)

محمد فردوس سعد said...

~manna salwa : hehe..sabar ye ukht..ana pun dulu rasa lama sgt nk stdy..bila r nk abis..
tgk2 skrg dh prktikum pun..tggl lg brp sem je lg nk abis..

truskan semangat enti ye..jdlah cikgu yg baik tuk anak2 bangsa..biar ade rasa bangga dlm diri..im proud to be teacher :)

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
lama tak mnjenguk sahabat di sini..
insan pendidik juga rupenya..
Alhamdulillah..mulia tempatnya tu =)

محمد فردوس سعد said...

~ Azrai : syukron ziarah enta..hehe..inshaAllah menjadi pendidik..harap dpt memberi suatu yg berguna demi manfaat bersama dunia dan akhirat

Frodo Baggins said...

hahahhahha
best jer aku tgok songkok lu n tali leher tue ... like, phewww cool giler! hahahhaha ... selamat btugas ckgu


>>____<<

Hami Asraff said...

Salam ziarah kembali sahabat.

Memang sudah lama tidak berkunjung ke sini. Aku pun lama juga tak update blogku.

Oh memang teringat zaman kekanak dulu. Perghh time tu la paling heaven sekali. Tak yah dok pikiaq apa. Habis kuat homework je kot.

Oh ustaz dah nak pergi mesti la anak2 murid sedih. Takpa2 ustaz, biasalah tu.

محمد فردوس سعد said...

~ frodo : slamat!!! haha..knp suka tang tu?nmpk stailo ek ustaz ni?huhu..biasala..ustaz muda..berfesyen la jugak..hehehe

محمد فردوس سعد said...

~ hami : wah..paling heaven, dasyat!!! tp btul la tu..xde tggungjawab sgt..hehe..main is the most important thing to do rite..?? =)

Amirah Rashid said...

salam :)

memang seronok jd guru ni. mcm2 perangai anak murid yg kite blh jmpe. keep up the good work and semoga berjaya selalu :)

ahsfantasy24 said...

hmmm.
lagu memori trcipta neh best ngat!!
=))

Rose Of Deen said...

nice entry!
i like..
troskan menuis..

محمد فردوس سعد said...

~ amirah rashid : syukron..inshaAllah..akan ku lakukan yg terbaik :)

~ ahsfantasy : suke ke?erm..ana amek lirik je..kehkehkeh..

~ rose of deen : tq..moga ada kekuatan untuk terus menulis :)

banyaktehkereta said...

comel je budak-budak tu. :)

محمد فردوس سعد said...

banyaktehkereta ~ comel kan, tmbh pulak ngan cikgu dorg yg ensem..hahaha..