April 25, 2010

Dewasa dan Tanggungjawab


Bila rasa gembira tepuk tangan,
Bila rasa gembira tepuk tangan,
Bila rasa gembira beginilah caranya, 
Bila rasa gembira tepuk tangan...

Salam'alaykum..

Teringat pulak lagu ni. Selalu menyanyi time muda2 dulu *sekarang pun muda lagi :P*. Erm, bila duk sorang2 termenungkan masa depan, terpikir jugak, dah lama jugak aku hidup. Padahal rasa macam baru semalam je jadi budak2, duk asyik main2, nyanyi2, lompat2, semuanye menggembirakan, kepala otak ligat duk pikir tentang main, main dan main. Xde yang lain selain yang itu.

Apapun..memang betul la dengan kata2 ramai yang dah consider bahawa the childhood is the most happiest time for everyone. Yes, of course, I agree with this statement. Susah rasanya nak jumpe orang yang mengatakan bahawa period yg paling hepi in his/her life ialah masa dia muda remaja, tak pun masa tua. Setuju? Sape yg tak setuju, nnt bg komen ye..hehe

Ana sendiri akan tersenyum sorang2 bila dah melihat gambar2 masa kecik dulu. Walaupun masa tu kita tak tau apa pun tujuan sesuatu benda yang dibuat..tapi kenangan manis sentiasa akan ada bila dah jadi kanak2. Lain sangat kalau kita dah besar ni. Mungkin sebab waktu ni, pemikiran dah mula matang, dah mula ada hati dan perasaan.

Bukan nak kata kanak2 xde perasaan, cumanya perasaan yang ada time tu berbeda *berbeda disitu..kehkehkeh* dengan perasaan waktu dewasa. Kalau rasa nak nangis, just nangis je, nak gelak ke, lari ke or whatever they want, memang takde halangan ape pun. Perasaan malu ke, ape ke, memang x difikirkan lagi. Yang penting kehendak itu perlu terlaksana, the mission must be completed, walau apa cara pun, lau x caye, cuba la tengok sape2 yang masih kanak2 *dah nk suruh jadik budak2 smula x boleh kan....so, just tgk apa yang ade kt sekeliling je lah :)*...dorg akan wat punye ape yang dorg nak.

Tanggungjawab pulak mmg xde lagi, suruh belajar, mesti nak main, suruh main mesti la nak main, haha, xbagi main pun, mesti akan ada cara lain dorg pikir tuk main jugak. Itulah, jiwa kanak2. Ana rasa kalau la manusia ni xde perasaan mengantuk, rasanya 24 jam main pun xde hal punya lah, yang penting hati mesti hepi selalu. Oh..miss this moment so much...*jiwang sekejap*...

Erm..tak tau la kenapa tiba2 nak cerita pasal ni. Ana rasa benda ni wujud tiba2 dalam kepala, so tulis je la. Yang pastinya, zaman tu dah jadi kenangan, ana kena masuk dalam realiti bahawa semalam yang berlalu menjadi kenangan untuk selamanya, apa yang berlaku hari ni pastinya perlu diterima sebagai kenyataan yang ditetapkan dan esok jika ada, akan menjadi harapan yang mendebarkan untuk dicapai..*jiwang lagik..tak tau la knp petang ni mood bertukar sebegitu..*

Umur dah makin meningkat dari hari ke hari. Tanggungjawab pulak sentiasa setiap saat tergalas di bahu yang lemah ni. Nak tak nak..perlaksanaannya perlu. Kalau tak, ia akan dipersoal kelak..itulah masalahnya bila dan mampu berfikir. Hari2 fikir dan muhasabah diri..apa yang aku buat hari ni? 

Kalau ada yang baik, memang hati bergumbira..tapi kalau ada jugak benda yang x elok dilakukan, ya Allah..resahnya jiwa dan perasaan, ternoda jugak dengan titik2 hitam yang mengotorkan hati. Tanggungjawab, kalau terlaksana dengan baik, inshaAllah, hati kita akan senang. Tapi untuk menjadikan tanggungjawab tu terlaksana, amat terseksa wooo.

Sebab itulah ana lagi suka zaman masih budak2. Taklif masih takde. Bebas sebebas2nya.  Tapi nak wat gane, dah idup atas bumi Allah, kena la ikut aturan yang ditetapkan. Nak menjadi budak2 selalu, tak boleh r bro. Nanti naik meluat pulak orang tengok bila dah besar masih perangai budak2.

Dah la, cukup takat tu dulu ana cerita, walaupun kadang2 melalut dan mengarut sampai ke afrika...hahaha. Erm..ok la, wassalam.

13 comments:

Frodo Baggins said...

owh jadi budak best
tp jd dewasa pun best
hahahhahaha ~
putaran alam ...


>>___<<

محمد فردوس سعد said...

betul jgak..masing2 ade kelebihan dia..tp ana ttp lagi suka zaman kanak2..kehkehkeh..

erm..nk tny..best time dewasa tu ape?ade kaitan ngan "adik" ke? hahaha

FeeQ said...

nice XD

محمد فردوس سعد said...

feeq : ape yg nicenye? hoho

ahsfantasy24 said...

bila rasa gmbira kata horeey!
hooooreyy!!!!!!!!!!!! =))

lame jga xmnjngk2..=)
tp kini kmbali..hehe

cintahati said...

hoho...

klu budak2 x leh join hal org2 tua...
kuikui...

masing2 ade kelebihan sendiri...

محمد فردوس سعد said...

yup..ada kelebihannya..

suatu yg baguih bila x join...xpyh dok pikir masalah tu masalah ni..hehehehehe

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
memang alam persek0lahan adalah frasa hidup yG paling indah bermakna..apatah lagi tika kanak2 kan, hidup tanpa taklif cukup bebas menikmati segala yG ada.. =)

محمد فردوس سعد said...

azrai ~ kanak2 masa terhebat pernah dilalui...indahhhhhhhhhhhhh!!!

Cik Mirara said...

yup. time kanak2 xyah pkir sal msalah pn.
happy je an.
huu, best!

محمد فردوس سعد said...

~ cik mirara : yup..tepat skali..100 markah tuk anda :)

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

salam..mmg tak dinafikan menjadikan kanak-kanak mmg best sebab keputusan x dibuat sendiri.

bile dewasa mcm2 tanngungjawab kita kene buat, keputusan kene buat sndiri. tp itulah kehidupan!

syauqah wardah said...

ye la, jadi bdk kecik mmg best. tapi kalo dah besar pon still wat perangai bdk kecik, mak ngan ayah plak risau, ble la anak aku nak jadi dewasa ni.. hehe