May 17, 2010

환 영합니다, 안녕하세요... jom belajar bahasa!!


Salam 'alaykum

안녕하세요, 안녕 하셨습니까?

Cara nak baca macam ni, [annyeonghaseyo] [an nyeong ha siut seum ni ka?] Ok, baca betul2 ye, jangan sampai tergeliat lidah sudah. Cuba sikit2, practise makes perfect, kan, kan, kan :D

Erm, tuk pengetahuan, ini bahasa korea. Senang je nak kenal tulisan ni, sebab dia ade bulat2 yang amat banyak, bulat kecik ,bulat kecik, bulatlah besar, haha. Itu yang membezakan dia dengan tulisan2 yang sewaktu dengannya, i mean tulisan jepun dengan cina [erm, ni just pandangan seorang yang amateur, kalau salah, inform me, ar dar so!!!]

Untuk tidak syok sendiri, biar ana beritahu maksud2 perkataan di atas. Annyeonghaseyo bermaksud hello / hi. An nyeong ha siut seum ni ka pulak maksud dia, ape khabar? Ar dar so bermaksud understand atau got it?

Saja je entri kali ni nak buat macam kelas bahasa, sebab ini blog ana yang punya..lalalala. Ok, ok, jujurnya, korea dengan diri ana memang dah lama serasi bersama..cehhhhhh..haha. Ini pengakuan berani mati dari diriku, i'm die hard fan of K Drama..huhu [korang rasa ok tak kalau lelaki suka tengok citer korea?? aku insan biasa :( ]

Dulu2, masa zaman sekolah menengah, seingat ana masa form 5, satu hari tu, time buat oral english, examiner tu tanya ana, what ambitions do you have for the future?? Dengan semangatnye ana cakap, one day, i wanna be a traveller..bla..bla..bla.. Masa ana cakap tu, muka examiner tu dah lain macam, kerut2 dahi. Pelik betul, tak betul ke ape yang aku cakap nih, ana bermonolog :D

Dah selesai ana cakap, examiner tu cakap, how do you differentiate between ambition and dreams? Huh...?? erk!!! Terus keluar dengan muka blurr. 

Seyes, memang blur giler..arghhh!!! Ape korang rasa? Ada beza ke? 

Erm, lantak la, benda yang lepas usah dikenang..huhu. Tapi bila ingat semula, kelakar pun ade, ape punya cita2 daaa, nak jadi traveller..haha. Sungguh tidak bermotivasi disitu.

Apa yang ana nak cerita kat sini, masa tu ana memang pasang impian nak jalan2 negara orang. Kalau boleh nak further my study atas laut. Macam diri ana, ambil aliran agama, boleh la nanti belajar kat Mesir ke, Jordan, Morocco dll. Tapi tak kesampaian sebab arwah mak tak nak ana duk jauh2..huhu. Kalau tak, mesti ana sekarang dah boleh jalan2 jelajah eropah, timur tengah. Wahh..such a wonderful life i thought. Penuh dengan pengalaman, belajar budaya orang lain, bahasa, makanan.

Jadinya, kaitan kat sini, terpaksa tengok citer korea tuk lepas rindu nak pergi negara orang. Tapi kenapa citer korea? Hmm..sebabnye, citer korea banyak kat Malaysia ni, jarang jumpa citer dari timur tengah, lagi pulak, scene dalam citer2 korea best2 belaka. Lagi, kenapa citer korea, kan citer omputih banyak jugak? Ok, citer omputih ana dah bosan, scene dia pun kadang2 bukan real pun. Ana suka tengok citer hollywood ni bila citer tu genre seram ngan aksi je. Bab yang cinta2, jiwang2, kelakar, i prefer korean drama dari yang lain2..haha.

Tengok bukan just suka2. Anda lihat then anda belajar. Belajar bukan dalam kelas je. Bila ana tengok citer korea, ana belajar cara diorang, bahasa diorang, budaya diorang. Paling ana suka, cara orang korea kerja, terbaik!!! Lagi, cara diorang hormat orang lain, tak kira kawan ke, orang yang dia tak suka ke, tapi dia tetap bagi hormat dengan bongkokkan sedikit badan..even kadang2 kalau cakap telefon pun, diorang akan tunduk. Erm, bukan nak kata dorg terbaik dari cara Islam, ofkos la kan Islam tu yang paling cemerlang, cumanya kadang2 kita yang Islam ni, tak macam tu.

Sekarang ni, ana dah ade la sikit2 ilmu tentang bahasa korea, walaupun x expert sangat, tapi ana nak cuba tuk belajar. Although it's really tough learning a new language, but, trust me, it's kinda fun too!! Selama hidup 22 tahun ni, ada 3 bahasa ana belajar secara rasmi, b.melayu, english, arabic. So sekarang ana cuba nak belajar korean, jugak spanish. Sekarang baru permulaan. Nak cuba buat yang terbaik. Untuk belajar korean, selain tengok citer, ana cuba tuk belajar how to write and read Hangul alphabet first, mybe tu lebih mudah untuk yang seterusnya..ehhehe. aja..aja..fighting!!!

Hidup ni belajar, sebab bagi ana hidup ni adalah school of experience. Dengan pengalaman la, hidup kita boleh jadi lebih baik.

Pinjam kata2 bro Fizan, life, love and learn.......... :D

wallahu a'lam..

p/s : bnyk giler citer korea dalam simpanan, biscuit teacher and sugar candy, love story in Harvard, delightful girl, hello miss, my sister in law is 19, thank you, wedding, who are you, you're beautiful, cinderella man, coffee prince, stairway to heaven, fullhouse, my girl, boys over flower..bla..bla..bla..aigoo..am i addicted??


dah seminggu tak aktif FB gara2 tengok citer korea je :)

hepi teachers day tuk semua guru2ku, tadika kemasul, skfk, smap, kuliah al-lughah waddin, ipg perlis..jasamu ku kenang :) 

21 comments:

♥CIK SHA♥ said...

orang yang pandai banyak bahasa ni seorang yang bijak bagi saya..sebab die boleh ingat setiap words yang berbeza dan pelbagai..seorang yang memiliki otak yang sangat cerdas..ehehe..

it's good to learn something new..(^_^)

p/s:: tak salah la lelaki nak tengok korea drama..

Mario said...

yeay...ada geng minat citer korea...ekeke
jgn ckp kat org...ana pun minat...haha

Mario said...

lupa nak cakap...thanks tulisan dah besar...senang ckit nak baca2..

manna_salwa said...

salam,
hehe~
mmg tulisan dh besar la..
:)
interesting piece of writing..
:)

khalif murabbi said...

Salam..

ni 1st time bce bhs korea, sblm ni pnh nmpk, tp x amek tau pn..

bez sgt ke cter korea? he2.
kalo bez pasni nk sedut la..nak try pe yg bez..
bleh??hi2

Amira Atiqah said...

salam.
wah wahhhhhh.
dh start blajar korean language la.
hehe.
sya minat gak crita korea,
tp skrg ni jrang dh tgok. haha.
busy2. (konon2) ^^
yg pling MELETOP is my girl, full house & autumn in my heart. fuhh, besttt.
hmm, loghat kedah xnk blajar ke???
hehe.
sya org kedahhhhh.
haha.

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhu, si mari0 pun minat?
musykil nie.. ;0
ana dl ada belajar bahasa mandarin jew..citer k0rea plk tak layan sangat..hehe

Fathi Adha said...

ana dlu bljar bahasa Mandarin...pun smpai ari ni tak reti2 lgi..haha

محمد فردوس سعد said...

cik sha ~ yes..tp itu untuk org lain mungkin..bukan diri saya, tidaklah secerdas seperti yg difikirkan..saya sekadar ingin mencuba suatu yg baru, masih ade kesalahan..tp itulah, harapnya Allah permudahkan dan harap usaha ini tak salah..

apepun..thnx ya :)

Mario ~ wawawa..mario minat gak ek?yayyy..jd geng lah kita, tp x sgka lak enta minat..haha..tp masih terselit ragu2 dlm hati, ok ke lelaki tgk citer ni eh??nnt org ckp kita jiwang..

tulisan ni dibesarkan khas tuk incik Mario..enjoy k..

محمد فردوس سعد said...

manna salwa ~ salam too..owh, nk besar jugak eh..ok, dh besar kan ni, so harap x serik tuk membaca lg..erm..sykr0n ya..

khalif murabbi ~ ok, skrg amek tau la yek..mana tau nnt posting kt korea..hahahaha

haiya..tny org yg minat citer korea, ofkos la ana jawab bes..hahaha..

nk sedut eh, blh2, dtg bilik, tp kena tgk dgn feeling sbb nnt risau ckp x bes lak..haha

محمد فردوس سعد said...

amira atiqah ~ saja blaja sikit2, sbb menarik la..cuma blaja sndiri je, bukak web2 yg ade ajar bahasa ni..skdr nk dpt tau sikit2 je..

jumpa lg sorg peminat korea, blh la mtk citer2 baru pas ni..haha

loghat kedah, mknanya loghat utara la kan? lau loghat utara, itu mcm dh expert je, sbb ana walaupun anak phg, tp mak ayah org perak, duk study perlis lak dah 4 tahun..hehe..cuma nnt boleh berguru lg la kot dr enti..haha

محمد فردوس سعد said...

Azrai ~ haha..tu la kan, mario minat korea, terkejut pun ade..haha

oo..mandarin bljr ktne? msa kt mktb dulu eh?msti hebat kan sbb btul2 bljr..

x layan sgt, mknanya tgk jugak la ek??haha..xpe2..its ok :)

Hur Ain said...

owh kite serupa!!saya mang die hard fan citer korea...tu xmsuk group penyanyi korea lagi tu..hahaha~

محمد فردوس سعد said...

Fathi Adha ~ oo..ye ke..erm, mungkin suasana x membantu kan..but its ok, belajar bukan trus nk dpt..sikit2 lama2 ok la..yg penting kita amal slalu :)

hur ain ~ hehe..sama la mcm tu..leh kongsi citer pas ni.. :)

+ aNa ZaFira + said...

wahhh,,peminat citer korea rupanya,,
hihi..nk blaja bhsa spanish??
bueno noches, ya akhi!! =p

azuan said...

addicted la tue ekeke~

محمد فردوس سعد said...

ana zafira ~ hehe, blh ajar ke? ade blaja spanish time kt SARJANA dulu? buenos dias, gracias ya ukht :)

azuan ~ a'ah..gamaknye gitulah..huhu

Jantan Keparat said...

cite korea sgt besh kowt!

محمد فردوس سعد said...

jantan ~ yup..btul3x.. :D

tp kan, knp letak word keparat tu? mcm x best je nk sebut..hehe

pembaca senyap no.55 said...

salam tuan blog ^^

안녕하세요~~

tersinggah dekat sini dari blog hami asyraff. dan terbaca post ni sebab ada tulisan korea :D

just nak berkongsi satu korean site dgn tuan rumah, sebab tuan rumah minat belajar bahasa korea kan. Talk To Me In Korean TTMIK, ni free site. Sila lah lawat, senang jugak nak faham belajar dekat sini. Ada PDF notes dgn mp3.

salam ziarah ~~

: :cik dyana bahri: : said...

Teruskan usahe.
Dalam dewan exam.
Belaja bhse korea.
Aja2 fighting.

Err,Salam ziarah.
Jemput singgah ke blog.