June 28, 2010

Bila aku berkata-kata aka membebel

Salam'alaykum semua

1st day at school, biasa2 aje. Yang x best hanya pada diri sendiri. Mengantuk + perut buat hal. Nyamuk punya pasal, start dari perhimpunan pagi, menguap aje. Mata merah macam drakula nak isap darah orang..huhu. Malu la dengan cikgu2 n student baru aku.

Memang malam tadi tak boleh tidur langsung..hatiku sakit, dengan gatal2 badan bila di isap oleh makhluk kecik tu. Hmm..sedap sangat ke darah aku nih?? Aktiviti ni dah dua malam berturut2 aku buat. Baring, duduk, baring, duduk, mengenang nasib di hisap darah. Sedekah jariah dekat nyamuk2 tu **sedekah x ikhlas pun.

Malam ni, aku isytihar perang dengan nyamuk2 di sini. Kelengkapan perang aku rasanya dah cukup. Just wait n see. Harap aku x kalah malam ni. Nada tak puas hati di situ.

Apapun, aku ada rasa semacam je bila duduk kat sekolah. Mula2 datang, rasa punya la tak best nak berpraktikum. Tapi bila dah tengok muka budak2..comel2 je, terus jadi lain hati ni, semangat jadi naik semula. Alahai hati, kalau dah penyayang tu, penyayang jugak..ahakssssss..hehe. Ade chemistry la katakan. :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tutup cerita nyamuk, citer panjang2 buat sakit hati je.

Hmm..hari ni jugak, pelajar2 baru mendaftar, langkah pertama untuk menjadi cikgu2 malaysia. Harap2 korang x menyesal bila dah jejak kaki kat sini. Ye la, tempoh study lama, 5 1/2 tahun, macam2 boleh berlaku.

Hati kena kuat, jangan terhenti tengah jalan sudah. Jalan ni yang korang pilih, so susurinya dengan hati2, penuh tanggungjawab sampai ke hujungnya. Kalau ter"accident", harap2 accident korang tu ada orang lain yang nampak..senang nak call ambulance. Ye la kan, kalau xde orang yang nampak, takut membusuk je di lokasi kejadian itu.

Nasihat lagi, don't expect anything yang bukan2, just biasa2 je, sebab nanti xde la nak kecewa sangat. Paling penting, niat kena betul, untuk ilmu semata. Bukan sebab dapat elaun yang x kena bayar semula, bukan sebab kerja dah terjamin, bukan sebab lain2 yang x betul.

Aiyarkkk..pandai aku bagi nasihat kan. Huhu..tapi sebenarnya tuk diri sendiri jugak. Diri sendiri pun banyak yang x betul. Ingat mengingat tu kerja orang yang mengaku Islam :)

Akhirnya, selamat datang ke institut pendidikan guru kampus perlis ni buat korang2 semua. I'm proud to be a teacher.

Wallahu a'lam

12 comments:

afizan azman said...

salam bro,
tahniah and welcome to a teaching life. kalau nak dibandingkan kemaruknya nyamuk2 tu nak hisap darah u, kemaruk lagi student2 u nak sedut ilmu dari u. insyaAllah pengorbanan u tu pasti terbalas satu hari nanti. insyaAllah.

all the best bro. again n again...loike ure way of expression. congrats again

assyahida said...

friend... gud advice to our brothers n sisters..

to adik2...5 tahun 1/2.. mcm2 blaku, semua akn mula menunjukkan karekter sbnr. yg pntg.. mjdi diri sndiri..tp sntiasa mbaiki diri..

to ahli IMPI baru. bawa imej Islam. bukan imej pendidikan islam..
^_*

btui tak ketua?

syauqah wardah said...

hehehe

best, best... penulisan yang sangat bagus, pasni kalo tak leh tido g bangun je wat solat sunat taubat ke, solat hajat, or solat tahajud..

nyamuk tu mesti jeles giler... hik hik

shameel Iskandar said...

selamat datang saya ucapkan ke dunia keguruan.

Juga seorg guru
shameel iskandar

manna_salwa said...

salam =)
lame x singgah.. beselah cuti an.. huhu~
yup, rite..
im proud to be a teacher too.. (walo xjdk ag..hehe)

Qarl said...

hohoho

siyes kelaka psl nyamuk tuh

kakakaka

teacher-to-be gak?

hohoho

محمد فردوس سعد said...

bro afizan : thnx a lot, inshaAllah, sy akan cuba yg terbaik mcm usaha nyamuk2 tu..tulisan biasa2 je, tp thanks lg skali, it is really appreciated :)

محمد فردوس سعد said...

syahida : btul3x...jd diri sendiri tu paling penting, xde la nnt kecewa diri

محمد فردوس سعد said...

syauqah : huhu..insaf3..tq nasihat tu :)

محمد فردوس سعد said...

shameel : ic..moga diri ni tenang hadapi dunia ni :)

محمد فردوس سعد said...

manna_salwa : sabaq2..skrg pun cikgu jugak..cikgu pada diri sendiri :)

محمد فردوس سعد said...

qarl : haha..klaka ke?sakit ati ade la, lau klaka meh kite gelak sama2..hahahahahaha.. :D