August 17, 2010

آسف- mianhae

Salam 7 Ramadhan, salam 17 Ogos..

Sejak dari 1st day puase, aku jadi senang nak ingat tarikh islam ni, sebab lebih kurang kan, dan itu amatlah bagus. Bila nak tulis tarikh kat whiteboard pun laju je, x payah nak bilang2 ngan jari, xpun nak kena wat segmen meligatkan otak untuk mengimbas kembali zaman dulu :)  **hoho..kes kena tegur ngan lecturer sebab x terapkan unsur2 islam kat budak2..

Malu gak kot bila ada budak2 tanya berapa haribulan hijrah hari ni? Jawapan meng"cover" ketidaktahuan tu, "saya tak nak cakap, kamu carik sendiri, keje rumah kamu, esok saya tanya sapa2 je, tak dapat jawab, pi cium pokok, sambil cakap kuat2 "ustaz sangat baik hati", kahkah.. :P

Bila aku habis bagi arahan tu, mula la kedengaran bunyi tebuan sesat masuk kelas, aaaaaaaaaaaaaaaaaa..ustaz ni....(%(#(#%)_(%..ntah, aku pun x paham ape dorg cakap. Last2 aku bagi up sikit suara..terus aman damai, hening semacam je kelas..**haha..itu aku yang tak cemerlang..

Ok, salah sape sebenarnye? Aku rasa macam aku je yang salah..haha. Ok, ok, i admit i make a mistake, huhu, but malu la kan nak cakap tak tahu depan budak2. Ego aku di situ..ngehngehngehhhh.

Normal untuk masa ni cakap tak tau, sebab orang sekarang lebih ingat tahun masihi berbanding hijrah, termasuk la orang yang menulis ni. Kalau nak alasan, mudah je aku nak bagi, sebab sistem dunia sekarang barat yang punya, semua perkara konfem2 akan terkait dengan mereka2 itu. Kita pulak dah biasa dengan benda2 ni..tu pasal r masalah macam ni timbul.

Sebab tu ada kata2 : biasakan yang betul, betulkan yang biasa.. Huhu..aku masih mencuba, praktikum je pun, time2 ni la nak belajar benda2 asas macam ni. Nanti masa2 depan inshaAllah aku ingat benda nih. Then, baru la rasional nak bagi denda macam tadi..hehe.

nota kaki aku :
* muqaddimah je sebenarnye ni, tapi terasa macam panjang je so aku stop dulu, lagipun idea yang real dah hilang..adoyaiiii
* bangga dengan anak2 murid, sebab ingatkan aku tuk menghargai usaha umar asadullah..aku pulak..huhu..malu2
* aku bukan manusia yang xnak mengaku kesilapannya k.. :D
* - maaf -

6 comments:

afizan azman said...

salam bro,

kita sama2 di aliran pendidikan. mendidik tak lah semudah orang lihat, datang depan kelas, baca notes utk student then that's it...but tanggungjawab tu besar. and as in ure mentioned scenario, i think tak ada masalah kalau kita terbuat silap dgn tidak teringat tarikh Islam or any certain point dlm our lecture. sekali sekala rasanya tak jd masalah...masalahnyer ialah kalau selalu sgt tak ingat...itu mmg salah kita sendiri lah.

as for myself, kena selalu get myself well prepared sblm masuk kelas. duduk waktu awal2 bg lecture, kdg2 smp duduk depan cermin smpkan lecture,but once u get along...u will get use to it. slides n lecture notes are just ure guidance, coz u can fly with ure words and spread them to ure students.

apa2pon...nak ajar orang mmg nampak mudah, tpai nak mendidik orang...belum tentu senang.

manna_salwa said...

salam ustadz..
hehe~ pandai cover tatau..
minggu ni last praktikum kan?
manyak dah ilmu tu..
nanti kongsi2 kat junior mcm sy ni ye..
=)

p/s : menariknye denda.. huhu

محمد زهراوي said...

hehe..ari tu ada ustaz ceramah,lani org banyak dah tinggai ilmu falaq,hat banyak lani,pelaq..huhu..

oleh itu,pakailah gadget Hijri Calender di desktop anda

Amirez said...

haih, samalah kita susah nak ingat tahun hijrah. yg selalu ingat, 1 ramadhan, 1 syawal, 1 muharam hehe

zikeryhassan said...

la kau budak ipg gak ke? ipg mana eh?

lumut said...

gua mcm blurr22..ingat facebook tadi.hakhak