September 16, 2011

Kisah Hati + Lara......

Hati duka lara... 
 Ya Allah..kuatkan hati hambamu ini dalam menempuh hari-hari yang mendatang...
hanya hati yang sabar mampu menghadapi segala yang tersurat dengan lancar dan sempurna...

Pedih sedihnya perpisahan, hati sukar untuk menanggungnya...
walaupun ia mungkin untuk masa yang sementara ini, 
namun ianya akan tetap berlagu hiba di hati ini untuk selama-lamanya, 
sehinggalah pertemuan ditakdirkan kembali........
moga dipertemukan semula..

Hati menangis, tak siapa yang tahu..

aor-kul-lhr-man


September 02, 2011

kerja sambilan??

Salam 'alaykum...
ape kaba semua..harap2 masih sihat, x tercekik dengan biskut2 raya, rendang ketupat..


Sambil makan tu, beringat la jugak, takut bertambah 5kg syawal ni haaa..

Erm, sekarang ni aku duk terpikir2..study dah nak abih..tinggal lebih kurang 3 bulan je lagi. Pastu, kena kerja la pulak. Tapi konfem ke keje dapat cepat? Kalau bulan 12 dapat tau posting..Alhamdulillahhhhhh..lau lambat tau?? haishh..susah la. 

So sekarang ni rasa macam nak cari keje je..atlis boleh tampung belanja awal2 keje nanti kannn..hmm..aku berangan je lebih..haha..harap2 keje dapat awal..inshaAllah 

September 01, 2011

selamat pengantin baru

Salam...


di ruangan ni..aku nak ucapkan
tahniah dan

selamat pengantin baru

buat rakan sekelas aku 

fatah + mawaddah

ciplak dr safwan sap..hehe

moga kebahagiaan dan rahmat Tuhan sentiasa menaungi kehidupan dalam rumah tangga kalian berdua..
moga kekal bahagia sehingga ke akhirnya 
barakallahu lakuma =)


terimalah sebuah lagu dariku..ahaksss..

Lautan kematian ombak
Tenang pantai tiada terusik
Begitulah tasik hatiku
Sejak kehadiranmu

Betapa aku hargai
Anugerah syurga di dunia
Doa kudus aku panjatkan
Semoga dirahmati

Telahpun ku syukuri
Di dalam hidup ini
Cinta suci kurniaan Ilahi

Kejernihan wajahmu
Sempurna pada pandanganku
Kau kirana
Keturunan terpilih
Disanjung serta dihormati
Kau permata
Kesederhanaanmu
Mengecap kekayaan dunia
Kau mestika
Ketaqwaan dirimu
Itu yang merantai jiwaku

Bukan aku memuji
Apalagi memuja
Salahkahku kagumi… perhiasan duniawi

Bisikan nuraniku
Engkaulah pilihanku
Akanku pertahankan
Amanah suci ini

August 29, 2011

back to track..

Salam 'alaykum...

kembali semula lepas hampir 6 bulan menyepi..hmm..sebabnye aku xleh nk access blog ni..hari ni baru dapat bukak, tu pun lepas aku tukar template..

ringkas saja tuk comeback ni...

selamat menyempurnakan ibadah puasa


dan

รεłคмคт нคя¡ яคყค ค¡d¡łƒ¡тя¡ , мคคƒ zคн¡я dคห Ъคт¡ห
หคк м¡หx мคคƒ łคω คdε тякครคя Ънรε σя dค ωт รคłคн




buat semua yang mengenali diri ini =)



February 14, 2011

a time to celebrate

Salam 'alaykum...

Blog aku ni makin hilang seri, sebab tuan dia dah jarang nak datang tengok. Kalau aku la yang jadi blog ni, aku konfem sedih, ye la kan, sebab tak dapat perhatian sangat dari owner dia.

Maaf sangat2, tulus dari hati aku..bukan untuk blog ni je, tapi maaf untuk rakan2 blog jugak. Mungkin ada yang datang komen kat setiap entri ke, tak pun komen kat chatbox ke, nak suruh aku ziarah korang semula ke, tapi aku tak balas apa yang korang mintak..mintak maaf ye.

Mungkin korang rasa aku macam dah sombong kan, tapi sebenarnya, aku tak de niat pun nak menyombong diri. Siapalah aku nak berlagak kat dunia ni. Harap korang faham, aku sekarang dah tak banyak luang masa untuk blogging. Sebab? Sebab yang biar aku dengan Tuhan je yang tahu.

Tadi aku datang ziarah blogger HAMI ASRAFF, hebat blogger ni, kenalan dia pun hebat2, aku ziarah FB dia pulak, tengok status dia...

"dinner bersama IMAM MUDA ASYRAF malam ni :)"

wah..orang lain mungkin rasa macam biasa je kot, tapi bagi aku, hebat la tu kan, sampai IMuda dah boleh jadi member..tp tak tau la kalau dorg memang dah jadi member sebelum ni..

Apa yang aku nak cakap pasal HAMI ASRAFF ni, dah jadi blogger glamer pun, tapi kat bloglist dia, masih ade nama blog aku nih..huhu, sungguh terharu. Apa la sangat yang ada dengan blog aku ni, nak banding dengan bloglist lain macam miss lolly, aksara cinta Ilahidunia sebelah zara...kerdil sungguh aku rasa.

Dulu memang aku ada komen kat entri2 dia, tapi tak la selalu. Yang aku selalu buat, aku just baca, then, bila ada kesempatan je, baru aku komen..tapi sekarang memang aku dah lama tak komen. Kenal dia pun bukan face2face, hanya dalam maya ni je...

Besar nilai persahabatan ni, mungkin sebab tu la aku tersenarai dalam 'MEREKA KENALAN YANG BAIK', tapi honestly, aku segan untuk digelar "yang BAIK", sedang diri aku bukanlah seorang sahabat yang BAIK..maaf dan shukron jugak untuk ustaz HAMI ASRAFF..(suka nak panggil ustaz, sebab dia memang dah macam ustaz..)

*********************************************

Terus kepada tajuk..

Apa yang aku celebrate eh? Kalau aku cakap aku celebrate HARI KEKASIH boleh tak?? Haha..jangan ada yang marah aku. Suka hati aku la kan nak celebrate apa pun, janji benda tu aku tau tak salah...

Tak salah aku cakap?????

Haha..tak salah..sebab yang nak sambut ni, HARI KEKASIH ALLAH...aka MAULID RASULULLAH SAW.

Aku masih waras lagi, semuanya dengan izin Allah, ulama' kata hari kekasih@valentine haram, so aku tak kan sambut yang tu...(bagi aku, tak kisah la pasal valentine tak valentine ni, asasnya yang senang, asal korang nak pegang tangan, kapel, dating..dengan yang bukan muhrim, ketahuilah bahawa itu semua haram..sebab menghampiri zina memang sudah haremmmmmmm..)

Ada satu benda yang lagi bermakna buat aku sebagai seorang MUSLIM, menyambut ulangtahun kelahiran KEKASIHNYA..aku harap sangat buat diri aku, ini bukan setakat sambutan, tapi berharap aku mampu menghayati sirah Baginda. Aku nak cuba menghayati dan menghidupkan sebanyak mungkin sunnah dari Baginda. Bi iznillah..

Kawan2..jom kita muhasabah sempena HARI KEKASIH ALLAH ini :)

Salam terindah buat semua..salam maulidur rasul

February 02, 2011

a pure heart..a pure friend

PETIKAN NI AKU COPY DARI LINK INI :

Sahabat……………………

Rasanya semua insan di dunia ini pernah memiliki sahabat untuk berkongsi suka-duka, pahit-manis, gelak-tawa,senyum-tangis pasti tersimpan rapi dalam kantung kenangan..

Namun, tidak semua persahabatan bersulam kasih sayang sejati, keikhlasan zahir dan batin mahupun kejujuran yang membaluti diri..

Ya, pasti anda semua pernah rasa manis dan indahnya sebuah ukhwah bersama seorang insan yang bergelar sahabat.. Namun begitu pasti ada yang terluka, terguris,terhimpit, dihimpit, menghimpit dan sebagainya…

Setiap orang pasti mengimpikan sebuah persahabatan yang indah umpama kita mengimpikan seorang teman untuk sehidup dan mati bersama kita..

Tetapi, mampukah kita memilikki sahabat sejati??
Layakkah kita meraih sahabat yang baik??
Baikkah kita??
Berhakkah kita??
Jujurkah kita dalam berbicara dengannya??
Ikhlaskah Kita bersahabat dengannya??
Setiakah kita seandai dia dilanda musibah??

"Aku kasihi sahabatku dengan segenap jiwaku. Sahabat yang baik adalah seiring dengan ku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas mati. Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan merasa senang. Semakin ramai sahabat semakin aku percaya diri. Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur baiknya dalam suka dan duka. Jika aku dapat , aku ingin setia padanya.." – Iman Shafie..

Seringkali kita terlupa dan terleka akan janji-janji kita pada sahabat kita..Seringkali kita meninggalkannya dikala dia memerlukan kita..

Seringkali kita asyik bercerita tentang kejayaan dan kesengsaraan kita,namun pernahkah kita mendengar luahan dan kegembiraannya??

Seringkali kita meminta agar dia menjadi seorang pendengar yang setia,namun sedarkah kita bahawa kita bukan pendengar yang baik?? Hari-hari dan waktu telah berlalu…
Kenangan-kenangan hanya terlipat sepi di sebalik tirai…

Jelas kita sudah semakin jauh dan berlari meninggalkan sahabat kita dibelakang tanpa menoleh…Waktu telah memamah sirna persahabatan,,,

Andai kita menjadi sahabat yang tidak tahu menghargai jadilah kita orang yang ketinggalan…kenapa? kenapa? dan kenapa?Kerana hidup tanpa seorang sahabat memang tidak bererti…

Perlukah kita menghargai kehadiran seorang sahabat disisi?Jawapannya adalah ‘YA’! kerana tanpa seorang sahabat kita tidak mungkin tersenyum..hari-hari yang dilalui mungkin suram..pilu dan sebagainya…

Apa salahnya jika kita hanya merungkai perkataan ” terima kasih kawan! kerana sudi jadi sahabat aku” tidak salahkan? tidak rugi andai diwaktu hari-hari indah seorang sahabat seperti hari lahir atau tatkala ada kejayaan yang digapai oleh sahabat kita, kita hadiahkan sesuatu yang mungkin bisa memberi dia sebuah senyuman…

Namun kita seringkali terlupa dengan nikmat yang Allah telah pinjamkan kita untuk kita seorang sahabat untuk menjadi teman berbicara untuk kita berdakwah untuk kita mencari jalan kebenaran…Kita telah menyalahgunakan kehadiran seorang sahabat… Kita mempergunakan dia, menikam dia dari belakang, mengambil kesempatan dan mengguriskan hati seorang sahabat…Inikah yang mampu digelarkan sahabat sejati??

“Tidak sempurna iman seseorang, sehingga dia mengasihi sahabatnya seperti dia mengasihi dirinya sendiri”-( HR Al-Bukhari & Muslim)

Wassalam………

January 19, 2011

Sekali berkawan...selama-lamanya kita akan tetap berkawan

Salam 'alaykum..

Ini la yang dikatakan mood teramat bagus sekali...haha. Korang sendiri boleh menilai macam mana aku ni kan, haha. Sekali bila aku dah rajin, berturut2 entri keluar..tapi, bila masuk waktu bermalas-malasan, satu perkataan pun tak mampu tertulis.

Hari ni, hari istimewa buat diri aku..haha, promote diri sendiri, boleh kan?? 23 tahun sudah aku atas muka bumi ni. Segala yang ada, mata, tangan, telinga, hidung, mulut, tangan, kaki, hati, jantung, paru2, limpa, buah pinggang, macam2 lagi la..dah berfungsi selama 23 tahun.

Satu tempoh yang lama jugak la. Hebat sungguh ciptaan dia kan. Kalau tengok ciptaan yang manusia buat, takde yang mampu bertahan dalam tempoh lama macam ni, kalau pun boleh guna lagi, mesti dah sampai tahap 'cabuk'..erm, subhanallah..

Bermuhasabah diri, dengan nikmat2 yang Dia bagi, banyak mana la yang aku gunakan betul2 pada tempatnya. Dosa je yang aku rasa banyak aku buat, astaghfirullah..ampunkan aku Tuhan.

********************

Disebalik mengenal kerdil diri aku sendiri..aku bersyukur dengan pemberian dia selama 23 tahun aku di sini.

Terima kasih banyak2 pada mereka2 yang dekat dengan aku, of kos la buat family aku yang paling banyak membantu dan memahami diri aku.

Pada kawan2..erm, macam mana aku nak cakap eh. Macam ni la diri aku. Aku tak de la alim sangat, kadang2 tak pi surau pun..huhu, tak de la nak aktif sangat, tak de la banyak cakap sangat, tak de la selalu nak mesej2 dengan member2 ni, sebab honestly, aku tak rapat dengan handset. Kalau ada benda2 penting, baru la aku guna. Aku ni pendiam lho..hihi, aku cakap bila ada benda nak di cakap. Kalau x, aku akan diam saja. Nak tengok aku bising, bila ada yang betul2 sekepala dengan aku. Erm..thats me...

Dan aku terharu sangat..sebab hari ni ramai jugak kawan2 yang wish selamat hari lahir kat aku. Haha..aku tak sangka ramai yang ingat...sebab aku ni tak selalu sangat nak wish besday kat orang lain..teruk sungguh kan.

Erm, buat sahabat, teman2, rakan2, kawan2, yang mengenali diri ini, dalam realiti ataupun fantasi maya ni, terima kasih sangat2. Terasa diri dihargai. 23 tahun yang banyak dengan pengalaman serta ilmu berguna bila berkawan dengan korang2 semua.

Sekali berkawan...selama-lamanya kita akan tetap berkawan...

January 18, 2011

Harapan menggunung - part2

Salam semua..

Sambung cerita...

Of kos la pasal IPG lagi kan. Ikutkan sejarah, sebab nak keluarkan guru2 berijazah, IPG mula ambil lepasan2 SPM start tahun 2004. Dorg ni tak sepenuhnya bawah seliaan BPG, biasa la, baru nak mula kan. Program ni dinamakan PISMK (Program Ijazah Sarjana Muda Keguruan), twinning dengan OUM. Sekarang, senior2 ni dah pun selamat posting kat sekolah2, tahun 2009.

Untuk PISMK, aku rasa dorg tak de masalah pasal pengiktirafan ijazah kot, sebab twinning dengan OUM kan, mungkin OUM dah lama buat kerja2 ni. So, posting pun senang.

Then, setahun lepas tu, tahun 2005, maktab dinaiktaraf, tukar nama jadi Institut Perguruan. So, masa ni, kohort pertama keluaran sepenuhnya oleh BPG untuk dapat ijazah direkrut. Kohort ni lebih kurang macam tikus makmal la, untuk eksperimen, nak tengok boleh tak maktab produce budak2 untuk degree. Nama program dia pun ada tukar sikit jadi PISMP (program ijazah sarjana muda perguruan).

Macam biasa, yang awal2 ni selalunya kena banyak berkorban, kena susah payah, untuk kesenangan adik2 'tersayang' jugak. Buat apa2 pun, kena teliti, ISO la, MQA la...sistem fail, segala benda kena ada pendokumentasian.

****************

Dalam tempoh ni (2005-2010), ada je yang berubah, dari PISMP tukar nama jadi PPPRPET (maksud dia?? nak tau google lah ye), pastu tukar balik PISMP. Then, Institut Perguruan tukar nama jadi Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus...., pastu IPG ni tak duduk bawah BPG dah, tapi sebagai satu entiti asing, tapi masih bawah KPM.

Cuma IPG masih dikawal selia oleh BPG, macam penentuan dasar dll. IPG pulak keje dia, bagi latihan keguruan pra dan dalam perkhidmatan di peringkat Sijil, Diploma dan Ijazah + kelayakan lain2 yang ditetapkan. **ikut apa yang aku paham la, kalau ada yang salah, korang betulkan la k..

****************

Pendek cerita, kohort 1 ni abis belajar tahun lepas. Cuma masalah sekarang ni, kohort ni tak macam geng2 PISMK dulu. Posting dorg lambat. Sampai hari ni takde dengar berita. Aku bukan ape, sebab aku ni geng kedua lepas dorg, seriau la jugak bila dengar..huhu

Korang mesti pernah dengar berita yang pasal pembekuan penempatan cikgu2 ke sekolah start 2010, dalam tempoh 2 tahun. Aku tak tau la betul ke tak cerita ni. Tapi kalau tengok situasi sekarang, macam nak betul je cerita tu.

****************

Apa masalah sebenar eh?

Cikgu ramai sangat ke? Kalau ramai, KPLI sampai sekarang ni ada lagi, minggu depan ni ada lagi geng2 KPLI nak daftar.

Atau, kerajaan takde duit tuk proses pempostingan ni? Yang ni aku rasa macam betul je, sebabnye dalam banyak2 tahun aku hidup ni, tahun lepas aku rasa tahun paling susah nak hidup..tapi..hidup jugak..hehe.. Aku ada baca 1 komen kat ahsfantasy24 ni. Ada rasional jugak komen dia :

Rasanya pembekuan ni sbb krjaan tak ada duit. Kalau bg kerja tetap nk kena bayar gaji bulanan. Tenaga guru tak cukup sebenarnya. Krjaan akan ambil guru2 baru sbgi Guru Sandaran sj sbb tak perlu byr gaji tetap (melibatkan budget tinggi). Jika byr gaji sandaran, krjaan tak terikat dgn bayaran elaun tambahan.. cerdik krjaan ni. Yg rugi guru2 baru sbb servis sandaran tak masuk dlm perkiraan utk kenaikan pangkat atau apa2 ganjaran yg diberi.

Atau, masalah akreditasi dari MQA?? Senior2 aku cakap, akhir tahun lepas, semua benda2 pasal MQA ni dah settle pun. Dah settle ke atau masih dalam proses settle?

keratan Berita Harian 20/11/2010
yang terbaru, jawapan dari KPKPM...credit tuk dunia.ku.dunia.cikgu.
Erm, itulah namanya harapan. Apapun, kalau dah rezeki takkan kemana, kita yang bawahan ni tunggu dan lihat saja la. Harapan menggunung?? Entahlah..cukuplah sekadar harapan membukit..biarlah harapan menggunung setinggi everest tu hanya pada Allah. Dia tau apa yang terbaik untuk kita.

Sabarlah duhai hati..

p/s : 

**aku pulak yang lebih2 kan pasal posting ni..hehe, bukan ape, sekadar kesian dengan nasib senior2ku..lagipun, aku bakal cikgu gak, kohort ke2 lepas dorg, no wonder la aku amek berat pasal benda ni..
**orang cakap yang awal2 ni banyak cacat-celanya, masalah pun banyak..inshaAllah yang ke2, ke3 dan seterusnya semakin sempurna..ayat nak sedapkan hati.. :)


January 17, 2011

Harapan menggunung - part1

Salam 'alaykum..

Dolu2, 4 tahun lepas, aku tak de niat pun nak masuk maktab. Tapi arwah mak suruh jugak aku isi borang. Aku ikutkan saja, pulun la pi beli no pin kat BSN, time tu, aku dah start belajar berdikari, dah tak harapkan orang lain sangat...cheeewah ayat..hihi

Tup2..bila result dah keluar, 'dukacita dimaklumkan.......'. Aku pun buat dek je la, sebab tak kisah pun pasal benda ni. Lagipun time tu, aku fokus exam STAM, 3 bulan je lagi.. Tapi, 2 minggu lepas tu, dapat tahu, aku dapat masuk maktab jugak, tapi sebagai golongan 2nd intake. 

Alahai, konfem ade yang merayu untuk aku ni. Tanya semula, abang aku yang merayu, sebab arwah mak jugak yang suruh. Taat punya pasal, hanya menurut perintah saja la. Packing semua barang2, balik naik bas. Good bye STAM..huhu.

******************

Ingat lagi, 1st tutorial, my mentor tanya, sebab anda semua masuk maktab, aku pun jawab dengan sejujurnya macam cerita aku kat atas tu. Kawan2 punya cerita pulak, ada yang memang nak jadi cikgu; golongan ni memang bagus sangat2, ada yang cakap dah ada jaminan kerja, ada yang bagitau sebab dapat elaun dari mula sampai habis pengajian, tanpa bayaran balik, fuhhh..sape yang tak nak kan.

Aku pun, makin lama duduk sini, terpengaruh jugak dengan 'kesenangan2' yang dijanjikan ni, bohong la kalau aku cakap aku x harap benda2 tu semua.

Korang pun tau la kan, zaman sekarang ni, susah nak carik kerja tetap weh, aku ulang lagi, kerja TETAP. Kalau setakat kerja sampingan 2-3 bulan, memang la senang. Tambah pulak, aku dilahirkan sebagai lelaki, huhu, banyak komitmen tu..hehe.

Lagi, aku tengok ramai 'anak2' PTPTN, sangkut bila bab bayar semula ni. Maksud 'sangkut' tu bukan tak dapat bayar, tapi rasa susah nak hulur duit gaji yang dah ada. Ye la, bila dah kerja, macam2 nak ada, kereta la, rumah la, isteri la, pastu dapat anak pulak 2, 3, 4, 5....haha. Tu belum lagi masuk bab bil eletrik, air, astro, streamyx dan macam2 lagi. Memang kalau dah tambahtolakdarabahagi, tak kan cukup punye. Lain la kalau gaji korang 5,6,7,8,9,12,15k...haha.

So, bila fikir2 semula, aku bersyukur sangat2, mungkin sebab aku dari keluarga susah, arwah mak beria2 nak aku masuk sini. Harapan menggunung dari dia, selesa la sikit nak bernafas dari yang lain.

Terima kasih Tuhan, terima kasih mak, terima kasih kawan2, terima kasih semua ;)

January 16, 2011

Saya pelajar IPG Kampus Perlis

Salam semua..

Haha...ini entri mengisi masa lapang. Macam la korang nak tau aku study mana kan...ahakss, saja suka2. Blog pun update kadang2 je, ikut mood la katakan ;)

Sebenarnye aku tulis entri ni sebab ade terbaca ade satu segmen anjuran BLOG PILIHAN MALAYSIA (BPM), dikhaskan untuk sape2 yang bergelar student IPG, so, i'm one of them..walaupun 2nd intake, don't be jealous of me, haha, chill saja ;)

Pemilik blog tersebut, bro Azman Roslan sungguh banyak bertanya, haha, then aku dengan mengada2nye, teringin nak menjawab :

First of all, SAYA PELAJAR IPG KAMPUS PERLIS, and i'm proud to be teacher..tiba2..haha..

*the difference between maktab and IPG :
there's no difference between lah..cumanya, maktab tu nama lama, IPG pulak stands for Institut Pendidikan Guru. Dolu2, zaman maktab, ada program diploma perguruan je, zaman IPG pulak, dorg produce lepasan SPM/STPM/STAM tuk degree. Tempoh 5 tahun setengah (1 1/2 foundation + 4 years degree). 

*kursus kat IPG :
sem 1 / 2008
Diri ini bakal memegang scroll degree B.Ed Pendidikan Islam Pendidikan Rendah. Ooo..aku ni budak opsyen agama rupenye..huhu. Aku punya major Pendidikan Islam, elektif 1 Bahasa Arab + elektif 2 Pendidikan Quran. Ikut citer asal, dulu mintak jadi cikgu maths, tapi tak dapat, diberi Tuhan untuk menjadi sang USTAZ..huhu, ustazkah?? berat bebenor tugas tu. Erm..btw, layan je la kan. Ada hikmah kot.

sem 2 / 2008
Sekarang ni, aku dah tahun akhir..alhamdulillah..yezzaaaa, rasa tak sabar sangat nak kerja. Panjang umur, dapat la aku bergelar pendidik nanti.

*+manis -pahit :
Semua manis2 belake, yang pahit pun, aku try nak tambah gula banyak2, haha, tapi, tak mampu. Manisnye kat sini, aku dapat belajar banyak benda, macam yang aku cerita kat entri sebelum ni la kan, belajar tuk mengajar, belajar tuk belajar, belajar tuk mengurus hidup, belajar tuk menguruskan badan..haha. Panjang kata, memang banyak la kan.

Pahit?? erm, tahun 2009, julai 2009, ibuku pergi meninggalkan ku, perginya takkan kembali lagi. Itu la yang dinamakan takdir. Teringin rasanya nak balas jasa dia, dengan gaji 1st dari aku sebagai cikgu, tapi...aku tak sempat abis belajar lagi, dia dah pergi. Moga ketenangan dan rahmat Tuhan bersamamu. al-fatihah..

*perubahan dalam sistem pendidikan negara??
aiyark..susah nak cakap la. Kena tunggu aku jadi PM la..hihi. Realitinya, bukan mudah nak buat satu sistem yang semua orang boleh terima. Bagi aku cukuplah kalau dengan pendidikan yang kita bagi, dapat benar2 mendidik manusia menjadi betul2 sebagai manusia, tak nak ada binatang dalam kelompok manusia ni. Caranya?? erm, by referring back to the Quran n Sunnah la kan. 

Kita sekarang ni, bagi aku, terlalu bergantung dengan pencapaian akademik je, exam oriented sangat. Tengok je la, ramai yang pandai, yang jadi profesional dalam bidang masing2, but, at the same time, orang2 ni jugak la (tak semua) yang menjadi gunting dalam lipatan. Dengan sosial yang bergejala, rasuah merata2..dah makin teruk rasanya. Contoh la, aku rasa, ramai pelajar muslim yang boleh score 'A' dalam exam dorg, tak kira la budak2 SMK ke, SMA ke, SMKA ke, MRSM ke, SBPI ke, SK ke..tapi x ramai yang sebenarnya yang menghayati apa yang dorg pelajari.

****saja letak gambar zaman muda2..malar hijau ;)

January 15, 2011

a walk to remember

Salam 'alaykum semua

Satu perjalanan, beribu liku dan cabaran. Banyak benda yang jadi, ada yang manis, tak kurang jugak yang kurang gulanya. Semua ni kadang2 susah untuk kita lupakan. Yang manis, penuh tersenyum untuk diingati, yang pahit, deraian air mata mengiringi.

Yang penting, semua tu dah terlakar pun sebelum kita berjumpa di hayat ni. Nak tak nak, redha untuk menerimanya.

Aku..hampir 23 tahun...banyak benda rasanya yang dah aku pelajari, belajar untuk belajar, belajar untuk mengajar..

But, da most important thing, sikit2 i've learned how to live life to the fullest, it's sounds good huh?? haha, well, susah rasanya, sebab hidup ni bukan untuk dunia saja, tapi tuk kat sana jugak, belajar untuk menerima segala2 yang disuratkan..sape yang tak kuat, memang akan tersasar dari landasan yang sebenar..

Ada satu kata2, it's not length of life, but depth of life (Ralph Waldo Emerson). Yup, thats right, tak kira berapa kiraan angka umur kita, yang penting macam mana cara kita mengisinya, sebabnye, there's a big difference between 'living' and 'merely existing...'

Isi dengan apa yang dah diajarkan oleh hidup, jangan biar terus tersilap. Hidup untuk belajar, then kita akan belajar macam mana untuk hidup. Yang dah lepas, ia adalah sebuah pengajaran untuk kita.

So, tak kira bila, yang lepas, yang sekarang atau yang akan datang, ia merupakan sebuah perjalanan yang perlu sentiasa diingati, jangan mudah untuk melupakannya..sebab ada satu2 perkara yang boleh mengajar kita, tentang bagaimana untuk menjadikan hidup sebagai suatu yang lebih bermakna..

January 04, 2011

a year to go

Salam semua..

Setelah sebulan lebih blog ni tak di update, akhirnya aku kembali. Biasala, bila mood menjadi keutamaan, kemalasan la jadinye. 

Takde benda sangat nak ditulis, cuma nak kata, here i am, at last, hehe, very excited lorr, sebab dah lama menunggu tuk ada di tahun akhir ni. Hidup ni penuh dengan menunggu, and now still waiting..a year to go, biasala, penantian suatu penyeksaan, betul la tu.

Semester ni praktikum last, SK Panggas, Bukit Keteri, Perlis..tunggu kedatanganku k..haha, walaupun rasa beban je dengan praktikum ni, tapi terpaksala kan, mujur sbb "last", semangat tu still ada.

Akhir skali, harap dipanjangkan umo, sebab nak merasa alam pekerjaan pulak, dengan izinNya..inshaAllah...